2010. november 8., hétfő

Zserbó

A mézes krémes után, ez a kedvenc süteményem. Az első amit készítettem, a lusta háziasszony zserbója volt. Karácsony előtt 1 nappal fogtam hozzá a süteményekhez, bejglit és zserbót terveztem.  A bejglivel kezdtem, de nem akartam sokat csinálni, mert vigyázni akartam a vonalainkra. ;) Így aztán 1/2 kg lisztből készítettem tésztát, majd egy fél óra múlva elkapott a pánik, hogy még is csak kevés lesz. Begyúrtam még




egy adagot, de az meg már egy picit sok lett. :)  Késő volt már, éjfél is elmúlt....Gondoltam egy "merészet",  a többlet tésztát jó vékonyra kinyújtottam és abraka dabra, zserbó lett belőle. Nyugodtan mondhatom, hogy talán még szakember sem szúrta volna ki a csalást! ;)

Hozzávalók:
Tészta: 35 dkg liszt, 20 dkg vaj, 5 dkg cukor, 1 dkg élesztő, 1 csipet sütőpor, 1 dl tej, 1 egész tojás, 1 csipet só
Töltelék: 12 dkg darált dió, 12 dkg barna cukor, 20 dkg sárgabarack lekvár
Csoki máz: 3ek barna cukor, 2 ek holland kakaó, 5 dkg vaj, vagy tortabevonó (most az utóbbit használtam)

Elkészítés: A  az élesztőt felfuttatom a tejben kevés cukorral. A lisztet a vajjal elmorzsolom,  majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrom és  6 részre osztom (lehet  3-ra is). A töltelékhez a darált diót összekeverem a porcukorral, és egy
sütőlemezt kibélelek sütőpapírral.  Az első  cipót kinyújtom és a tepsibe helyezem. Megkenem barack lekvárral, és megszórom a porcukros dió ötödével. A második lapot is kinyújtom ráhelyezem az előzőre és az elsővel megegyezően megkenem lekvárral és megszórom dióval. Így rétegezzük egészen addig, míg az utolsó laphoz nem érünk, amivel lefedjük a süteményt. Kicsit megszurkálom és 170 fokos sütőben 30-35 percig sütöm.

A cukrot a vajat és a kakaót sűrűre főzöm, kicsit lehűtöm és a süteményre öntöm, vizes késsel szétterítem.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails