2013. február 2., szombat

Békebeli hamburger

Pár éve divatba jött a retro hamburger, amit az óta nagyon sokszor készítettem, de valahogy ide soha nem került fel. Mivel a békebeli bucit nem nagyon lehet kapni, a zsemléjét is én szoktam sütni.      
A mai ebéd: Cheddar sajtos baconös hamburger, steak burgonyával és a végén sós karamellás sajttortával. :) 


Hozzávalók (6 db hatalmas bucihoz): 2 dl langyos tej, 2 dkg friss élesztő, 2 EK cukor, 5 g olaj, 125 g joghurt, 600 g liszt, 1 TK só

Elkészítés: Az alapanyagokat beleteszem a kenyérsütőgépbe (a fenti sorrendben) és dagasztó programra állítva elkészítem a tésztát. Az enyém kb. 30 percet dolgozik, és 1 órát keleszt. A kész tésztát 6 felé osztom és gombócokká formázom. A kész bucikat, sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezem és kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztem. A tetejüket felvert tojással megkenem, majd 180 fokos sütőben 25 perc alatt pirosra sütöm.




Hozzávalók 6 db húspogácsához: 80 dkg darált marhahús, 2 fej  apróra vágott vöröshagyma, 4 gerezd kinyomott fokhagyma, só, bors, 1 db felvert tojás, napraforgó, vagy olíva olaj a sütéshez

További hozzávalók a hamburgerhez: 6 szelet cheddar sajt, mustár, ketchup, majonéz (elhagyható), lilahagyma, 12 szelet sült bacon, paradicsom, jégsaláta

Elkészítés: A hozzávalókat jól összedolgozom, 6 felé osztom, és ételformázó segítségével pogácsákat formázok belőlük. (lehetnek jó nagyok, mert úgy is összemennek a sütéskor) A húspogácsákat egy nagy serpenyőben, olíva olajon, erős közepes lángon pirosra sütöm. Amikor a húst kiveszem a serpenyőből, a sajtot rögtön ráteszem, hogy egy picit megolvadjon. A bucikat kettévágom, és egy üres forró serpenyőben mindkét részének a belsejét megpirítom. Ezután jöhet a husi a sajttal, a ketchup és a mustár, a bacon, a lilahagyma, a paradicsom, a jégsaláta és végül a teteje. Tálalás előtt még egy 30 másodpercre mikroba teszem, steak burgonyával tálalom.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails