Pár éve divatba jött a retro hamburger,
amit az óta nagyon sokszor készítettem, de valahogy ide soha nem került fel.
Mivel a békebeli bucit nem nagyon lehet kapni, a zsemléjét is én szoktam sütni.
A mai ebéd: Cheddar sajtos baconös hamburger, steak burgonyával és a végén sós karamellás sajttortával. :)
A mai ebéd: Cheddar sajtos baconös hamburger, steak burgonyával és a végén sós karamellás sajttortával. :)
Hozzávalók (6 db hatalmas bucihoz): 2 dl langyos tej, 2 dkg friss
élesztő, 2 EK cukor, 5 g
olaj, 125 g
joghurt, 600 g
liszt, 1 TK só
Elkészítés: Az
alapanyagokat beleteszem a kenyérsütőgépbe (a fenti sorrendben) és dagasztó
programra állítva elkészítem a tésztát. Az enyém kb. 30 percet dolgozik, és 1
órát keleszt. A kész tésztát 6 felé osztom és gombócokká formázom. A kész
bucikat, sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezem és kb. 45 perc alatt a
duplájára kelesztem. A tetejüket felvert tojással megkenem, majd 180 fokos sütőben
25 perc alatt pirosra sütöm.
Hozzávalók 6 db húspogácsához: 80 dkg
darált marhahús, 2 fej apróra vágott vöröshagyma, 4 gerezd kinyomott
fokhagyma, só, bors, 1 db felvert tojás, napraforgó, vagy olíva olaj a sütéshez
További hozzávalók
a hamburgerhez: 6 szelet cheddar sajt, mustár, ketchup, majonéz (elhagyható),
lilahagyma, 12 szelet sült bacon, paradicsom, jégsaláta
Elkészítés: A
hozzávalókat jól összedolgozom, 6 felé osztom, és ételformázó segítségével
pogácsákat formázok belőlük. (lehetnek jó nagyok, mert úgy is összemennek a
sütéskor) A húspogácsákat egy nagy serpenyőben, olíva olajon, erős közepes
lángon pirosra sütöm. Amikor a húst kiveszem a serpenyőből, a sajtot rögtön
ráteszem, hogy egy picit megolvadjon. A bucikat kettévágom, és egy üres forró serpenyőben mindkét
részének a belsejét megpirítom. Ezután jöhet a husi a sajttal, a ketchup és a
mustár, a bacon, a lilahagyma, a paradicsom, a jégsaláta és végül a teteje.
Tálalás előtt még egy 30 másodpercre mikroba teszem, steak burgonyával tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése