2011. január 12., szerda

Aranygaluska

Ez a karácsonyi dió sosem fogy el!? Idén is Anyukám vásárolta meg a karácsonyi sütikhez szükséges alapanyagokat, de most nagyjából a szokott mennyiség tripláját.  Még azt sem mondhatom, hogy nem tudja mennyi kell, mert évek óta Ő szerzi be. Sebaj, még 3-4 féle süti és elfogy! :D

A recept hozzásegíthet a szuper háziasszony cím elnyeréséhez, mert rögtön 2 féle süteményt is tehetünk az asztalra!   Egyszerre kedvezhetünk a család "aranygaluskás" és "lekvárosbuktás" tagjainak, mivel mindkettőnek ez a  tésztája. ;)


Hozzávalók: 25 dkg finom liszt, 1,5 dkg friss élesztő, 2,5 dkg porcukor, 1 db tojás sárgája, 1,5 dl tej, 3 dkg vaj, csipet só.
A "panírozáshoz": 10 dkg dió, porcukor ízlés szerint

Elkészítés (kenyérsütőgépben): A tejet, az élesztőt, a tojást, a cukrot és a vajat beleteszem a kenyérsütőgépbe, ráöntöm a lisztet és a sót. Dagasztó programra állítom és hagyom, hogy a gép dolgozzon helyettem. ;) (30 perc dagasztás, 1 óra kelesztés.)  Ha a tészta megkelt, kinyújtom kb. 1,5-2 cm vastagra és kis méretű kiszúróval, pogácsákat szaggatok belőle. a pogácsákat egyenként vajba mártom, megforgatom a cukros dióban és kivajazott kapcsos torta formába helyezem, szépen egymás mellé. (mehet két sorban egymásra is) 180 Fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm.

Megjegyzés: A mostani kávéhoz készült, nem desszertnek, ezért nincs hozzá sodó. ;)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails