2010. december 14., kedd

Fényes mézeskalács

Nem múlhat el karácsony, mézeskalács nélkül! :) Ezt a receptet használom évek óta, mert ahogyan a nevéből is kiderül, a végeredmény: gyönyörű fényes aranybarna mézeskalácskák, amik gyorsan puhulnak.    A fényesség  titka: a tejfölös tojássárgájája. :)




Hozzávalók:
A tésztához: 25 dkg méz (virág mézet ajánlok, mert az akác méztől kemény lesz a tészta) 1/2 kg liszt, 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 egész tojás és 2 tojássárgája, 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna, 1/2 zacskó mézeskalács vagy muffin fűszerkeverék.



A kenéshez: 1 tojás sárgája / 1 kávéskanál tejföl

A díszítéshez: a megmaradt tojásfehérjékből (2 db) és rengeteg porcukor (nem tudom az arányokat, mert általában szemre megy)



Elkészítés: A felmelegített mézben feloldom a vajat. A lisztet összekeverem a fűszerkeverékkel és a szódabikarbónával, majd hozzáadom a mézes vajat, a cukrot, a tojásokat és szép simára gyúrom. 1 éjszakára a hűtőbe teszem. A tésztát 1/2 cm vastagra nyújtom, 1000 féle formájú kiszúróval kiszaggatom :), sütőpapírral kibélelt tepsibe rakom, tetejüket megkenem a tejfölös tojássárgájával és közepes hőmérsékleten (ha jól emlékszem kb. 8-10 perc alatt) aranybarnára sütöm. Díszítés után, fém dobozba teszem őket, így egy nap alatt megpuhulnak.


Megjegyzés: Hármunknak, 4 adagot szoktunk sütni, ami rengeteg és esélytelen az összes "kihímezése",  ezért kb. az egyharmadába még a sütés előtt, félbevágott mandulákat nyomunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails