2011. január 25., kedd

Székelykáposzta

A menzás hét jegyében készült ez a káposzta. :) Nem tudom, hogy azért van-e, mert ilyen ételeket kívánok, vagy azért mert alkotói válságban szenvedek. Azért, nincs lelki ismeret furdalásom, hiszen attól, hogy egy étel hagyományos és hétköznapi, még lehet nagyon finom. :)



Hozzávalók: 1/2 kg sertés hús (lapocka), 3/4 kg savanyú káposzta, 5 cm paraszt kolbász (elhagyható), 1 db nagy fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 10 szem egész bors, 3-4 db boróka bogyó, 2-3 babérlevél, pirospaprika, olaj, 1csapott ek liszt, 1 pohár tejföl

Elkészítés:   A hagymát apróra vágom és olajon üvegesre párolom. Lehúzom a tűzről, megszórom pirospaprikával.  Rádobom a 1,5 cs-es kockákra vágott húst és közepes lángon addig pirítom, amíg ki nem fehéredik. Hozzáadom a reszelt fokhagymát, lefedem és hagyom, hogy a hús kiengedje a levét. Öntök még hozzá 1-2 dl vizet, leveszem takarékra és fedő alatt kb. 45 percig párolom. A káposztát, ha nagyon savanyú kimosom és a félkész pörköltre teszem. Hozzáadom a babérlevelet, a borsot, a borókabogyót és a kolbászt, majd felöntöm annyi vízzel, hogy éppen csak ne lepje el. Alacsony hőfokon kb. 1 óra alatt készre párolom. Elkészítem a habarást (a tejfölt a liszttel simára keverem) a pörkölt levéből  öntök bele  egy keveset,  majd folyamatos keverés mellett, lassan hozzáadom a káposztához és még egy pár percig főzöm. Sok- sok tejföllel tálalom. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails