2011. május 17., kedd

Csokoládé mousse olívaolajban pirított kaláccsal és tengeri sóval

A csoki mousse iránti szenvedélyünk a Maros utcai cukrászdából (nekünk csak Kiskoszos) indult. A hely úgy néz ki, mint ami itt maradt a 70-es évekből. A kirakat alapján, szerintem senki nem menne be, de aki járt már ott és tudja, hogy csupa kreatív, fiatal cukrász alkot hétről hétre,  újabbnál újabb süti különlegességeket, az pillanatok alatt rendszeres "látogatóvá" válik. Itt szerettünk bele a  csoki mousse, torta változatába. Habos és krémes, a tetején egy nagyon vékony épp hogy folyós csoki mázzal...... :) Ízlelgettük, találgattuk, hogy vajon hogyan készülhet, volt is két elfuserált próbálkozásom, így egy időre elment a kedvem a kísérletezéstől, míg nem ráleltem erre a receptre Segal Viktor: Színek és ízek című könyvében. :)


Hozzávalók: A csoki moussehoz: 1,8 dl tejszín, lehűtve, 4 tojás sárgája, 15 dkg cukor (én 3dkg-ot lecsaltam belőle), csipet só, 0,8 dl tej, 13 dkg 60% kakaótartalmú csokoládé lereszelve (nekem csak 52%-os volt, ez látszik a színén is ),
A pirított kalácshoz: 2 szelet kalács, 2 evőkanál olívaolaj, durva szemű tengeri só, tetejére jó minőségű, lágy olívaolaj

A csokoládémousse-hoz verd kemény habbá a hideg tejszínt, és felhasználásig tedd hűtőbe. A tojások sárgáját elektromos kézi keverővel vagy konyhai robotgéppel keverd fehéredésig a cukorral és a csipet sóval. Közben melegítsd forráspontig a tejet. A meleg tejet keverd lassan a cukros tojásmasszához, majd az egészet öntsd vissza a lábasba. Állandó keverés mellett, alacsony hőfokon főzd kb. 2-3 percig, amíg elveszíti nyers tojásízét (85 °C), közben adj hozzá egy csipet sót. Semmiképpen ne forrjon, mert kicsapódik a tojás. Add a krémhez a reszelt csokoládét, és habverővel keverd simára. Öntsd át egy nagyobb keverőtálba, keverés mellett így le is hűl annyira langyosra, hogy hozzá tudd adni a tejszínhabot. Óvatosan, három részletben forgasd össze a tejszínhabbal. A mousse-t töltsd egy kb. 15x15 cm-es, legalább 5 cm magas edénybe 3/4-ig, és lefedve tedd hűtőbe legalább 2 órára. Az edény akkora legyen, hogy fagylaltadagolóval vagy evőkanállal szép, szabályos gombócokat tudj majd formázni.

A kalácsszeleteket tálalás előtt szeld kockákra, és olívaolajban süsd aranyszínűre. Hintsd meg tengeri sóval. Tálaláskor a csokoládémousse-ból vízbe mártott evőkanállal formázz két-két gombócot, és helyezd a tányér közepére. Szórd köré a ropogós, sós kalácscroutonokat, és locsold meg kevés nagyon jó minőségű, lágy, virágos olívaolajjal.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails