2013. január 29., kedd

Focaccia - a kedvenc olasz kenyerem

Olaszországban, ez volt a favorit reggelim. :) Magában is nagyon finom, de az én kedvencem a mozzarellás, friss paradicsomos bazsalikomos változat. Húsimádóknak a pármai sonkás, paradicsomos, rukkolás változatot ajánlom. A tészta, tulajdonképpen egy lágyabb pizza tészta, amit bő olíva olajos tepsiben kell megsütni. Ne féljünk a kelt tésztától, nincs benne semmi ördöngösség!



Hozzávalók 1 db nagy focaccia, vagy 3 db kisebb focaccinahoz: 40 dkg  liszt (ha lehet, durum lisztből készítem, de jó a sima liszt is), 3 dkg friss élesztő, 1 ek cukor, 1 tk só, 2 ek olíva olaj, 260 ml langyos víz 

A tepsi kikenéséhez: 2-3 ek olíva olaj
A focaccia tetejére: 1 ek olíva olaj, 1 ek víz, 1/2 tk só


Elkészítés: A lisztet beleszórom egy nagyobb tálba, hozzáadom a  cukrot és a sót. Az élesztőt belemorzsolom a langyos vízbe, majd hozzá öntöm a lisztes keverékhez. Belecsurgatom az olajat és jól összedolgozom. Lisztezett deszkára öntöm és kb. 10 percig dagasztom, míg szép, sima tészta nem lesz. Visszateszem a tálba, tetejét megszórom egy pici liszttel és konyharuhával letakarva 1-1,5 órát pihentetem. Amikor a tészta megkelt, kb, 1,5 cm vastagságúra kinyújtom, majd az olajozott tepsibe helyezem. 30 percig pihentetem, közben egy pici tálkában, 1 ek olíva olajat, 1 ek vízzel és 1/2 tk sóval homogénre keverek. A focaccia tetejére öntöm, és szépen elkenem az egész felületén. (vigyázzunk, hogy ne csurogjon le az oldalán, mert a víz miatt, sütéskor leragadhat a tésztánk) 10 ujjal lyukakat nyomkodok a tetejébe, majd 200 fokos sütőben 25-30 perc alatt, szép pirosra sütöm. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails