2010. november 8., hétfő

Sült libamell szilva chutneyval és burgonya fánkkal

Mindig bátortalan votam a kacsa-, és libamellek elkészítésével kapcsolatban, mert szeretem azt a sokáig sültet, de az étteremben rózsaszínre sütöttet is. Aztán egyszer Gordon Ramsay Fickó F-el című műsorában készített egy " gázon bőrős oldal 4 perc, másik oldal 2 perc, serpenyőstül 200 fokos sütőbe tesz 10 perc, tálalás előtt pihentet, KÉSZ! :) " kacsamellet. Azóta más húsokkal is kipróbáltam (pl. liba), a végeredmény mennyei! (ha valaki a finnyás vendégtől nem akarja azt hallani a szeletelés után, a kifolyó húslére, hogy "az a vére???" akkor a sütőbe 20 percre tegye.) :))))


Hozzávalók (liba): 2 db bőrös libamell, só, bors


Elkészítés: 1. A mell bőrös részét kockásra beirdaljuk. (nem is tudom, hogy ez-e a helyes kifejezés) 2. sózzuk borsozzuk. 3. Teflon serpenyőben bőrös felével (zsiradék nélkül) kezdjük el sütni, majd a bevezetőmben írottak szerint folytatjuk.

Hozzávalók (chutney): 1/2 kg szilva (lehet fagyasztott is), 1 fej lilahagyma, 1 tk firss gyömbér, 1 db egész fahéj, 4 db szegfűszeg, chili ízlés szerint (elhagyható), 4-5 ek cukor, 0,5 dl vörösborecet, só, 1 tk keményítő.

Elkészítés: 1. A szilvát és a durvára vágott hagymát felöntjük vízzel, hogy éppen ellepje. 2. Forrás után, hozzáadjuk a fűszereket, a cukrot és a vörösborecetet. 3. Kb. 40 percig alacsony hőfokon főzzük 4. Belekeverjük a 2 ek vízben feloldott keményítőt és 1 percig forraljuk.

Van aki nem tesz bele keményítőt, én ajánlom, mert szép krémes állaga lesz.

Hozzávalók (burgonya fánk): 20 dkg főtt burgonya, 12 dkg liszt, 1 tojás sárgája, 2 dkg élesztő, 3 ek tej, 3 dkg vaj, só, olaj a sütéshez

Elkészítés: Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatom. A főtt krumplit, burgonya nyomóval összetöröm. A lisztet összegyúrom a tojással, a puha vajjal és az élesztős folyadékkal. Végül összedolgozom a főtt burgonyával és a sóval. Letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztem. Kézzel szilva méretű galacsinokat formázok és bő, forró olajban kisütöm. Ne tegyünk az olajba egyszerre túl sokat, mert különben megpuffadnak és nem férnek el! :)

További libás receptek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails