2010. szeptember 9., csütörtök

Békebeli kalács

Nagyon rég nem ettem olyan kalácsot, amiben nincs mazsola, vanília, citromhéj vagy bármilyen "ízfokozó". Gyerekkoromban 2 félét lehetett kapni, a foszlóst és a fonottat. Az utóbbi volt a kedvencem, ahogy a keresztanyám készítette reggelire, "lapra szerelt" vajjal. :) Ez pont egy ilyen kalács lett.
Hozzávalók: 300 g sima liszt, 200 g rétes liszt, 2,5 dkg friss, vagy 1 csomag szárított élesztő, 2,5 dl tej, 1 db egész tojás, 2 db tojás sárgája, 6 dkg margarin, 4 evőkanál cukor, 1 kávéskanál só.

Elkészítés: 1. Cukros tejben felfuttatjuk a friss élesztőt. (zacskós esetén nincs szükség rá) 2. Az összes hozzávalót összedolgozzuk, (kivéve az egész tojást) kenyérsütő gép, vagy robotgép segítségével. 3. Langyos helyen 1 órán át kelesztjük. 4. A tésztát kettő vagy négy egyenlő részre osztjuk, attól függően, hogy 1 nagy, vagy 2 kisebb kalácsot szeretnénk. 5. A kalácsot megfonjuk, kivajazott tepsibe tesszük és fél órát pihentetjük. 6. A tetejét az egész tojással megkenjük, közepes hőmérsékleten 35 perc alatt készre sütjük.



Megjegyzés: A 4 és 6 szálas fonás videójától sokkot kaptam, ezért addig keresgéltem, míg megtaláltam a legegyszerűbbet. :)







1 megjegyzés:

  1. Én már kóstoltam és mindenkinek ajánlom!!! Nagyon finom! Ja, és a Marcis képek is nagyon cukik! :))

    Timi

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails