2010. október 14., csütörtök

Ricottás (túrós) pogácsa

Szeretem ezt a receptet, mert ha hirtelen jönnek hozzám, vagy én megyek vendégségbe, 40 perc alatt friss meleg pogácsám van. Jól összehangolt munkával, 1 és 1/4 óra  alatt 2 legyet is üthetünk egy csapásra,  ha a pogácsa előtt bedobunk a sütőbe egy meggyes potyogós  sütit. :) 
Anyukám barátnőjétől származik a két recept, akinek szintén ezek a  "bingó vendégvárói".  Minden bulin tuti befutó, nincs az a mennyiség, ami ne fogyna el. :) Iszogatós összejövetelre, érdemes a pogácsában picit megnyomni só mennyiségét, mert úgy tovább kitart. ;) 


Hozzávalók: 30 dkg liszt, 3/4 zacskó sütőpor, só, 25 dkg vaj (vagy margarin), 25 dkg ricotta (vagy túró), 5 dkg reszelt sajt, 1 tojás sárgája 

Elkészítés: Lereszelem a sajtot és egy lapos tányéron szétterítem. Enyhén sózom, hogy picit kiszáradjon, így nem folyik majd le a pogácsáról. A lisztet a sütőporral és a sóval elkeverem, hozzáadom a vajat és alaposan összemorzsolom. Beleteszem a ricottát és szép egynemű, puha tésztává gyúrom. Deszkára teszem és kb. 1 cm vastagságúra nyújtom, majd egy kb. 2,5-3 cm átmérőjű kiszúróval kiszaggatom. Az így kapott pogácsákat sütőpapírral kibélelt tepsire helyezem, tetejüket tojással megkenem és sajttal megszórom. Közepes hőfokon, 25 perc alatt pirosra sütöm.

3 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails