2010. december 13., hétfő

Karácsonyi bejgli

Minden évben elhatározom, hogy nem csinálok sokat........Aztán még is 1 kg lisztből készül 8 rúd, mert a családban rajtam kívül senki nem süti, enni  viszont mindenki szereti. Nálunk csak a kelt tésztás változat jöhet szóba, mer a sütőporosnak házilag készítve is "közértes" feelingje van. :) Állítom, hogy az egész karácsonyi sütés főzésnek ez a legstresszesebb étele. Aggódom, hogy márványos lesz-e, hogy a mákos nem fog-e szétrepedni....... Ezektől függetlenül, azért megéri! :)


 
Hozzávalók (tészta): 1/2 kg liszt, 25 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg cukor, 2 egész tojás, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, csipet só



Elkészítés: Az élesztőt langyos tejben, egy pici cukorral felfuttatom. A lisztet a vajjal összemorzsolom, hozzáadom a porcukrot, a felvert tojásokat, az élesztős tejet, a sót és jól összedolgozom.  Gyúródeszkán 2 órán át, konyharuhával letakarva pihentetem. A megkelt a tésztából, 4 cipó formálok és 1/2 cm vastag téglalpokra nyújtom. Rákenem a tölteléket úgy, hogy a széleit (kb. 2 cm) üresen hagyom. Az üresen hagyott széleket ráhajtom a töltelékre és ez után tekerem fel lazán a bejglit, úgy, hogy a vége alulra kerüljön. Sütőpapírral kibélelt sütőlemezre teszem, megkenem egész tojással és langyos helyen 1 órát kelesztem. Ezt követően, átkenem tojásfehérjével és 1/2 órára hideg helyre teszem. (ettől lesz márványos) Végül villával megszurkálom az oldalát és a tetejét és 200 fokos sütőben 40-45 perc alatt pirosra sütöm.

Diós töltelék: 20 dkg darált dió, 17 dkg barna cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 dl tej

Mákos töltelék: 20 dkg darált mák, 20 dkg barna cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 dl tej

Elkészítés: A tejet a sima és a vaníliás cukorral felfőzöm, majd hozzáadom a többi alapanyagot, összekeverem és kihűtöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails