2011. január 13., csütörtök

Meggyes bukta

Akkor jöjjön az aranygaluska testvére, a lekváros bukta! Tiszta szerencse, hogy tavaly a vaníliás meggylekvárom egy kicsit sűrűbbre sikeredett az átlagnál, mert így tökéletes tölteléke lett ennek a süteménynek. :)


Hozzávalók: 25 dkg finom liszt, 1,5 dkg friss élesztő, 2,5 dkg porcukor, 1 db tojás sárgája, 1,5 dl tej, 3 dkg vaj, csipet só, tetszőleges ízű, ragacsos állagú lekvár



Elkészítés (kenyérsütőgépben): A tejet, az élesztőt, a tojást, a cukrot és a vajat beleteszem a kenyérsütőgépbe, ráöntöm a lisztet és a sót. Dagasztó programra állítom és hagyom, hogy a gép dolgozzon helyettem. ;) (30 perc dagasztás, 1 óra kelesztés.) Ha a tészta megkelt, kinyújtom kb. 0,5 cm vastagra, téglalapokat vágok belőle, közepükbe teszem a lekvár, felcsavarom és kivajazott tepsibe, egymás mellé teszem. Fél órát pihentetem, a tetejét megkenem vajjal és előmelegített sütőben, közepes hőfokon 25 perc alatt készre sütöm. Porcukorral megszórva tálalom.

2011. január 12., szerda

Aranygaluska

Ez a karácsonyi dió sosem fogy el!? Idén is Anyukám vásárolta meg a karácsonyi sütikhez szükséges alapanyagokat, de most nagyjából a szokott mennyiség tripláját.  Még azt sem mondhatom, hogy nem tudja mennyi kell, mert évek óta Ő szerzi be. Sebaj, még 3-4 féle süti és elfogy! :D

A recept hozzásegíthet a szuper háziasszony cím elnyeréséhez, mert rögtön 2 féle süteményt is tehetünk az asztalra!   Egyszerre kedvezhetünk a család "aranygaluskás" és "lekvárosbuktás" tagjainak, mivel mindkettőnek ez a  tésztája. ;)


Hozzávalók: 25 dkg finom liszt, 1,5 dkg friss élesztő, 2,5 dkg porcukor, 1 db tojás sárgája, 1,5 dl tej, 3 dkg vaj, csipet só.
A "panírozáshoz": 10 dkg dió, porcukor ízlés szerint

Elkészítés (kenyérsütőgépben): A tejet, az élesztőt, a tojást, a cukrot és a vajat beleteszem a kenyérsütőgépbe, ráöntöm a lisztet és a sót. Dagasztó programra állítom és hagyom, hogy a gép dolgozzon helyettem. ;) (30 perc dagasztás, 1 óra kelesztés.)  Ha a tészta megkelt, kinyújtom kb. 1,5-2 cm vastagra és kis méretű kiszúróval, pogácsákat szaggatok belőle. a pogácsákat egyenként vajba mártom, megforgatom a cukros dióban és kivajazott kapcsos torta formába helyezem, szépen egymás mellé. (mehet két sorban egymásra is) 180 Fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm.

Megjegyzés: A mostani kávéhoz készült, nem desszertnek, ezért nincs hozzá sodó. ;)



2011. január 11., kedd

Mini kalács uzsonnára

Rohanó napjainkat figyelembe véve, azoknak ajánlom ezt a receptet, akiknek van kenyérsütőgépe. Annak hiányában szerintem kevesen fogják fél órán át hólyagosra verni a tésztát. ;) - Viszont - Az elmúlt két és fél hétben ismét bizonyságot nyert, hogy érdemes otthon sütni, még akkor is, ha "forintosan" jobban járnánk a boltival! December 20-án vásároltam a mákos guba tortához egy bezacskózott fonott kalácsot. Ma, az az több mint két hét után, még mindig friss és puha......... Jézusom! MIBŐL LEHET EZ A KALÁCS??


Hozzávalók (4 db kis kalácshoz): 150 g rétes liszt, 100 g sima liszt, 1 dkg  friss élesztő, picit kevesebb mint 1,5 dl tej, 3 dkg vaj, 2 ek cukor, 1 csipet só, 1 db egész tojás a kenéshez.


Elkészítés: A tejet, az élesztőt  a cukrot és a vajat beleteszem a kenyérsütőgépbe, ráöntöm a lisztet és a sót. Dagasztó programra állítom és másfél órára el is felejtem. (30 perc dagasztás, 1 óra kelesztés.)  A tésztát nyolc egyenlő részre osztom, kb 50 cm-es kukacokat sodrok és megfonom a kalácsokat. Sütőpapírral kibélelt sütőlemezre teszem és konyharuhával letakarva fél órát pihentetem.  A tetejét az egész tojással megkenem és közepes hőmérsékleten 25 perc alatt készre sütöm.

2011. január 4., kedd

Kókuszos muffin

Természetesen ez is egy bögrés, csak most muffin alakúhoz volt hangulatom! ;) Látható módon, még nem fogyókúrázunk........majd hétfőtől! ;)


Hozzávalók: 2 bögre liszt MÍNUSZ a kókusz reszelék mennyisége kb. 1/2 bögre (a bögrés aranyszabály szerint),  1 csomag vaníliás cukor, 3/4 zacskó sütőpor, 1 bögre porcukor, 1 bögre olaj, 1 doboz kefir, vagy joghurt, 2 egész tojás


Elkészítés: A lisztet, a kókusz reszeléket a sütőporral elkeverem, majd elsőnek az olajjal dolgozom össze. Ezután már az összes hozzávalót egyszerre rakom bele és jól összekeverem. Az így kapott masszát papír kapszlival kibélelt muffin sütőbe porciózom és közepes hőfokon 30 perc alatt készre sütöm.



2011. január 3., hétfő

Diós guba torta - akár az aranygaluska

Az ünnepek után megmaradt egy jó adag dióm és majdnem egy egész fonott kalácsom, amit a mákos guba tortához vettem. Gondoltam, akkor legyen "diós guba" torta! Olyan finom lett, hogy szerintem a lusta háziasszony aranygaluskájának is tökéletes! ;)



Hozzávalók (8 szeletes, (kapcsos) torta formához): 2/3 kalács, 10 dkg darált dió, pici vaníliás cukor, 5 dkg barna cukor, 5 dkg fehér cukor, 6 dl tej, 1-2 dkg vaj, 1 zacskó vaníliás puding por


Elkészítés: A torta formát kivajazom, megszórom darált dióval. A kalácsot 1 cm-es szeletekre vágom. A darált diót, a barna cukrot és lereszelt citrom háját összekeverem, a pudingot 1/2 l tejjel és az 5 dkg cukorral megfőzöm. A maradék felforrósított tejbe pici vaníliás cukrot teszek, a formába lerakok egy réteg kalácsot. Egy evőkanál segítségével, meglocsolgatom a kalácsokat (nem túl sokkal, hogy ne ázzon el) megszórom dióval és rákenek egy réteg pudingot. (kb. 3 ilyen réteg fér a formába) A pudinggal úgy spórolok, hogy a végére maradjon 2-3 ek, hogy az utolsó réteg kalács tetejét vékonyan még meg tudjam kenni, és erre szórom a diót. 200 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütöm.


2011. január 2., vasárnap

Cukkinis francia rakott krumpli

A hagyományos francia rakott krumplit, leginkább köretként esszük. Ez a cukkinis változat, szerintem önálló ételként is fogyasztható. Olyankor szoktam készíteni, amikor már dugig vagyunk a húsokkal. :) 


Hozzávalók (2 személyre): 1 db közepes cukkini, 4-5 db krumpli, 2-3 dl főző tejszín, 1 tk liszt, 2 gerezd fokhagyma, 1/4 szerecsendió, 1 nagy csipet kakukkfű, só, pici bors, 1-2 dkg vaj

Elkészítés: A krumplit 2 mm, a cukkinit 4 mm ( ha vékonyabb szétfő) vastag karikára vágom. A kivajazott tepsibe lerakok először 2 sor krumplit, majd 2 sor cukkinit és végül még 2 sor krumplit. A tejszínbe belekeverem a lisztet,  hozzáadom a szerecsendiót, a fokhagymát,  a kakukkfüvet, sózom, borsozom. A lerakott cukkinis krumplit nyakon öntöm a fűszeres tejszínnel, majd 180 fokos sütőben kb. 1 óra alatt megsütöm. Reszelt parmezán sajttal tálalom. :)

Megjegyzés: Akkor van kész, ha a tejszín már láthatóan besűrűsödött. Ha hagyjuk kihűlni, gyönyörűen lehet szeletelni. (ezt nekünk nem sikerült most kivárni!) :)

2010. december 31., péntek

2010 képekben

2010 augusztusában kezdtem el írni a blogot és már csak azt sajnálom, hogy nem kezdtem korábban. :) Köszönöm mindenkinek a statisztikában tükröződő fokozott érdeklődést és a rengeteg bíztatást. :) Nagyon boldog új évet és sok-sok jó ételt kívánok 2011-ben! BUÉK

 
Megjegyzés: Szerintem hamarosan újra fogyókúrázunk! ;)


2010. december 27., hétfő

Töltött káposzta

Egészen 3 évvel ez előttig nem kellett készítenem töltött káposztát, mert mindig Anyu csinálta egyszer egy évben, karácsonykor. Aztán Anya vegetáriánus lett, így nekem is meg kellett tanulnom. :) Hogy miért teszem fel a receptjét egy ilyen egyszerű ételnek? Nos, van benne két olyan fűszer, amit más receptekben nem láttam, viszont érdemes beletenni, mert mennyei íze lesz tőle! ;)


Hozzávalók (12-15) gombóchoz: 1 kg apró savanyú káposzta, 15 db savanyú káposzta levél, 1 kg sertés darált hús (sovány), 15 dkg rizs, 2 közepes fej vöröshagyma, 3 ek olíva olaj, só, bors, pirospaprika, babér levél, 1 tk majoranna, 1 kk kakukkfű, 10 cm füstölt kolbász

Megjegyzés: A kakukkfűből semmiképp ne tegyünk  bele többet, mert megkeseredhet tőle az étel!

Elkészítés: A 2 db apróra vágott vöröshagymát az olajon üvegesre párolom, a rizst félig megfőzöm. A darált húshoz adom a hagyma felét, a rizst, a fűszereket és jól összedolgozom. A kapott masszából, közepes méretű gombócokat készítek és a levelekbe göngyölöm. A hagyma másik felét egy nagy lábosba teszem, erre jön az apró káposzta fele, 2-3 babérlevél majd a gombócok és végül az apró káposzta másik fele. Beledobom a füstölt kolbászt, még 2 db babérlevelet, felöntöm annyi vízzel, hogy épp ellepje és forrás után, lassú tűzön 2 órán át puhára főzöm. Amikor elkészült, kiveszem a gombócokat és az apró káposztát 1-1,5 dl tejföllel behabarom, majd visszateszem rá a gombócokat.

2010. december 22., szerda

Fűszersó

Idén két félét készítettem, citromosat  és olaszt. :) Utóbbit inkább egy sós fűszerkeveréknek nevezném, mert csak egy kevés só van benne és a nagyobb része fűszer.


Hozzávalók (citromos): 2 db citrom, 400 g kristályos tengeri só

Elkészítés: A sót sütőpapírra öntöm és szétterítem, ráreszelem az egyik citrom teljes héját, majd rácsavarom az egész levét. Összekeverem, ismét jól szétterítem, majd radiátoron kiszárítom. A másik citromot felkarikázom, sütőpapírral kibélelt sütőlemezre teszem és langyos sütőben kiszárítom. A kész citrom szeleteket az üveg oldalára helyezem és így öntöm rá a sót.





Hozzávalók (olasz): 1 ek kristályos tengeri só, friss bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, rózsabors, kevés chili paprika  (elhagyható), tárkony, oregano, borsikafű

Elkészítés: a rózsaborsot mozsárban összetöröm, hozzáadom a többi apróra vágott zöldfűszert a chili paprikát és a sót.

Megjegyzés: A rozmaringgal, tárkonnyal, rózsaborssal, borsikafűvel és a chilivel óvatosan bánok (jóval kevesebbet teszek bele), mert ezeknek nagyon intenzív az íze. 


2010. december 19., vasárnap

Házi készítésű bonbon

Elöljáróban csak annyit, hogy soha nem ettem még ilyen finomat! :) Néhány hete, szombaton részt vettem egy bonbon készítő tanfolyamon a chefparade-nál. :) A résztvevők kivétel nélkül azzal a szándékkal érkeztek, hogy az elsajátított tudással, később  karácsonyi bonbonokat készítsenek otthon. Hamar rájöttünk, hogy nem szeretnénk, ha így nézne ki  a konyhánk! ;) Folyt a csoki mindenhol, és térdig jártunk a forgácsokban. Szerencsénkre a főzősulisok erre is gondoltak, így még karácsony előtt  találtak nekünk két időpontot


(szerda éjféltől hajnali 3-ig, illetve csütörtök reggel 6-tól 9-ig), amikor használhatjuk a konyhájukat, biztosítják az alapanyagokat és nem utolsó sorban: Ők mosogatnak! :) Köszönjük Dóri! :) Persze nem pusztán ezek gátoltak meg abban, hogy itthon álljak neki! Ahhoz, hogy gyönyörű fényes, ropogós bonbonokat készítsünk,



az alapfelszereltségnek is meg kell lennie. Azaz, végy egy gyúródeszka méretű gránit lapot,  (nyílván minden háztartásban akad egy! :D) egy étel hőmérőt, egy csoki melegítő szerkentyűt, ami felmelegíti,  később 30 fokon tartja a csokit, és végül, néhány törhetetlen műanyagból készült bonbon formát. Mindössze ennyi. :) Talán érthető, hogy miért mentünk el a könnyebbik ellenállás felé. ;) 

Nem mérges, koncentrálós! :)

Azért persze nyomoztam, hátha találok valami segítséget az itthoni készítéshez. Megoldás lehet például ez a videó, ahol úgy tűnik, egyetlen félrement csoki csepp nélkül meg lehetne úszni a dolgot! :D Bár, a csoki 30 fokon tartása itt sem megoldott, ami nagyon fontos, mert csak így lesz szép fényes és ropogós a bonbon... Nem tudom, majd azért egyszer lehet, hogy kipróbálom. :)

2010. december 16., csütörtök

Narancslekvár (fűszeres)

Karácsonyi ajándékaim egyike ez a kis finomság. :) Picit macerásabb az átlag lekvárnál, de az ajándékokban nem pont az "erőfeszítést" szoktuk értékelni? :) Idén sikerült beszereznem csoda szép lekváros üvegeket, így duplán elégedett vagyok a végeredménnyel.  Kandírozott narancshéjat is készítettem, ezért amíg főtt a lekvár  előkészítettem a héjakat is. :)
Az üvegek "felcicomázása" még hátra van, mert a nyári befőzéskor elfogytak a kellékeim. Azért ha elkészülnek, teszek fel róluk képet. ;) 



Hozzávalók: 9 db közepes narancs, 8 ek cukor, 1/2 kk fahéj, 4-5 szem szegfűszeg, 1 tasak dzsem fix

Elkészítés: A narancsokat késsel meghámozom, úgy, hogy a fehér hártyákat is levágom, majd gerezdenként kifilézem. Lábosba teszem, a hulladékok levét még rácsavarom, hozzáadom a cukrot és a fűszereket és kb fél óráig főzöm. Végül beleszórom a dzsem fixet, még 1 percig forralom, majd üvegekbe töltöm. Azt követően, hogy rácsavartam a kupakokat, pár percre fejjel lefelé állítom, majd száraz helyre teszem.

Kandírozott narancshéj

Ez az első alkalom, hogy ilyet készítettem.  Hát,.....nem mondanám, hogy a legegyszerűbb kari ajándék. ;) Menet közben többször elszentségeltem, hogy "soha többet nem bigyózok ezzel!" és hogy "max 3 évente fogok nekiállni!", de sajnos most, hogy kész van, vissza kell vonnom. :) A csokoládéba mártási művelet úgy zajlott, hogy egyet raktam száradni, egyet megettem...... Nem mondom meg mennyi fogyott el! :)



Hozzávalók: 9 db narancs héja, 1/2 kg cukor, 2 l víz, jó minőségű étcsokoládé


Elkészítés: A narancsokat forró vízzel, szivaccsal alaposan megmosom. Egy éles késsel 4 helyen bevágom a héját és cikkenként eltávolítom a gyümölcsről.  (a gyümölcs húsából készíthetünk narancs lekvárt) A héjakról eltávolítom a fehér részét és egy teljes napig hideg vízben áztatom. A végleges formára vágom (én most háromszöget és harangokat) , vizet forralok, beledobom a narancs héjakat,  5 percig főzöm, majd leszűröm és hideg vízzel leöblítem. A fél kiló cukorból és a 2 l vízből szirupot főzök,  amikor felforr, beleteszem a narancs héjakat és folyamatosan kevergetve addig főzöm, míg üveges nem lesz (nem tudom pontosan mennyi idő, de órákban mérhető) . Rácsra teszem őket, hogy lecsepegjenek. Vízgőz fölött megolvasztom a csokoládét és a narancs héjak egyik felét belemártom.

2010. december 15., szerda

Nagyi vajas sült oldalasa

Főzelékhez szerettem volna feltétnek, de sajnos magában, csemege ubival tűnt el ebédre. :) Nagyihoz képest annyit változtattam, hogy került a vajhoz egy kis olíva olaj, hogy véletlenül se égjen meg. :)



Hozzávalók:  6 szelet sertés oldalas, 3 dkg vaj, 2 ek olíva olaj, 4-5 gerezd fokhagyma, só, bors

Elkészítés: A megmosott húst papírtörlővel szárazra törlöm,  serpenyőben felhevítem a vajat az olíva olajjal, beledobom a megroppantott fokhagyma gerezdeket és magas hőfokon, a hús mindkét oldalát pirosra sütöm. Sózom, borsozom, majd takarékra veszem, felöntöm 1 dl vízzel és fedő alatt puhára párolom. Amikor a víz már elforrt, még egy picit hagyom a zsírján pirulni.

2010. december 14., kedd

Fényes mézeskalács

Nem múlhat el karácsony, mézeskalács nélkül! :) Ezt a receptet használom évek óta, mert ahogyan a nevéből is kiderül, a végeredmény: gyönyörű fényes aranybarna mézeskalácskák, amik gyorsan puhulnak.    A fényesség  titka: a tejfölös tojássárgájája. :)




Hozzávalók:
A tésztához: 25 dkg méz (virág mézet ajánlok, mert az akác méztől kemény lesz a tészta) 1/2 kg liszt, 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 egész tojás és 2 tojássárgája, 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna, 1/2 zacskó mézeskalács vagy muffin fűszerkeverék.



A kenéshez: 1 tojás sárgája / 1 kávéskanál tejföl

A díszítéshez: a megmaradt tojásfehérjékből (2 db) és rengeteg porcukor (nem tudom az arányokat, mert általában szemre megy)



Elkészítés: A felmelegített mézben feloldom a vajat. A lisztet összekeverem a fűszerkeverékkel és a szódabikarbónával, majd hozzáadom a mézes vajat, a cukrot, a tojásokat és szép simára gyúrom. 1 éjszakára a hűtőbe teszem. A tésztát 1/2 cm vastagra nyújtom, 1000 féle formájú kiszúróval kiszaggatom :), sütőpapírral kibélelt tepsibe rakom, tetejüket megkenem a tejfölös tojássárgájával és közepes hőmérsékleten (ha jól emlékszem kb. 8-10 perc alatt) aranybarnára sütöm. Díszítés után, fém dobozba teszem őket, így egy nap alatt megpuhulnak.


Megjegyzés: Hármunknak, 4 adagot szoktunk sütni, ami rengeteg és esélytelen az összes "kihímezése",  ezért kb. az egyharmadába még a sütés előtt, félbevágott mandulákat nyomunk.

2010. december 13., hétfő

Karácsonyi bejgli

Minden évben elhatározom, hogy nem csinálok sokat........Aztán még is 1 kg lisztből készül 8 rúd, mert a családban rajtam kívül senki nem süti, enni  viszont mindenki szereti. Nálunk csak a kelt tésztás változat jöhet szóba, mer a sütőporosnak házilag készítve is "közértes" feelingje van. :) Állítom, hogy az egész karácsonyi sütés főzésnek ez a legstresszesebb étele. Aggódom, hogy márványos lesz-e, hogy a mákos nem fog-e szétrepedni....... Ezektől függetlenül, azért megéri! :)


 
Hozzávalók (tészta): 1/2 kg liszt, 25 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg cukor, 2 egész tojás, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, csipet só



Elkészítés: Az élesztőt langyos tejben, egy pici cukorral felfuttatom. A lisztet a vajjal összemorzsolom, hozzáadom a porcukrot, a felvert tojásokat, az élesztős tejet, a sót és jól összedolgozom.  Gyúródeszkán 2 órán át, konyharuhával letakarva pihentetem. A megkelt a tésztából, 4 cipó formálok és 1/2 cm vastag téglalpokra nyújtom. Rákenem a tölteléket úgy, hogy a széleit (kb. 2 cm) üresen hagyom. Az üresen hagyott széleket ráhajtom a töltelékre és ez után tekerem fel lazán a bejglit, úgy, hogy a vége alulra kerüljön. Sütőpapírral kibélelt sütőlemezre teszem, megkenem egész tojással és langyos helyen 1 órát kelesztem. Ezt követően, átkenem tojásfehérjével és 1/2 órára hideg helyre teszem. (ettől lesz márványos) Végül villával megszurkálom az oldalát és a tetejét és 200 fokos sütőben 40-45 perc alatt pirosra sütöm.

Diós töltelék: 20 dkg darált dió, 17 dkg barna cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 dl tej

Mákos töltelék: 20 dkg darált mák, 20 dkg barna cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 dl tej

Elkészítés: A tejet a sima és a vaníliás cukorral felfőzöm, majd hozzáadom a többi alapanyagot, összekeverem és kihűtöm.

Karácsonyi csokis-diós-narancsos bögrés

Én csak téli bögrésnek hívom, mert a dió és a narancs együtt csak ilyenkor jut eszembe. :)  Idén nálam lesz  "kutyás karácsony"
(városmajori falka) és ebből a sütiből biztosan kerül az asztalra! :)



Hozzávalók: 2 bögre liszt MÍNUSZ a dió a csoki és a narancs mennyisége  (a bögrés aranyszabály szerint), 3 ek jó minőségű kakaó por, 5 dkg étcsokoládé,1-2 marék dió, 2-3 ek apróra vágott kandírozott narancs  1 csomag vaníliás cukor, 3/4 zacskó sütőpor, 1 bögre porcukor, 1 bögre olaj, 1 doboz kefír, vagy joghurt, 2 egész tojás 


Elkészítés: A lisztet, a kakaót, a durvára vágott csokit és diót, a narancsot, a sütőporral elkeverem,  majd elsőnek az olajjal dolgozom össze. Ezután már az összes hozzávalót egyszerre rakom bele és jól összekeverem. Az így kapott masszát kivajazott, zsemlemorzsázott tepsibe öntöm és közepes hőfokon 30-35 perc alatt készre sütöm.

Megjegyzés: Hangulattól függően, muffinnak is megsüthető! ;)

2010. december 12., vasárnap

Karácsonyi ajándékok a konyhából

A karácsonnyal kapcsolatban idealista vagyok. Hiszem, hogy ez az ünnep nem a pénzről szól. Hál' Istennek az utóbbi néhány évben, egyre több embertől hallom, hogy saját kezűleg készítenek ajándékot és együtt süt főz a család. Nálunk is évek óta az ünnep egyik fénypontja, a  mézeskalács sütés a barátnőimmel. Réka beszerzi a díszítő cuccokat,


   én begyúrom a tésztát, Vanda felügyeli, hogy ne harapódzon el a kupi. :) Borozunk, jókat nevetünk régi közös sztorikon, az előző évi mézeskalács sütésen, kicikizzük és irigyeljük egymás mintáit. :)

Az idei saját gyártású ajándékaim listája:

Narancslekvár     
Kandírozott narancshéj            
Fényes mézeskalács
Lilahagyma lekvár
Libamájpástétom
Bejgli
Fűszersó                                      
Házi készítésű bonbon

2010. december 10., péntek

Diéta egyenleg

Ma reggel álltam csak rá a mérlegre, hiszen 2 hete is hétfőn regisztráltam a túlsúlyt. :) Pontosan az ígért 3 kilótól sikerült megszabadulnom, úgy, hogy a múlt szombati főzősulis bonbon készítés enyhén szólva bezavarta a diétámat. :) Remélem Nektek is sikerült egy kicsit könnyebbé válni, szerintem januárban újra, ugyan itt! :D Azért még kint hagyom a fogyi oldalt, hát ha valaki nagyon belelendült és egész karácsonyig bírja! ;)

Foto: cristalspa.hu

2010. december 6., hétfő

Diéta 2. heti bevásárlólista


Heti menü itt


Igyekeztem figyelembe venni az előző heti maradékokat! ;)

1 db kínai kel
3 db alma 
2 db közepes zeller
2 fej vöröshagyma
25 dkg lencse
2 szál sárgarépa
1 közepes fej karfiol
2 zacskó salátamix
10 dkg tetszőleges gyümölcs (krémtúróhoz)
2 db narancs
2 db citrom
1 marék áfonya
1 db karalábé
1 db cukkini
1 db kis zacskó zöldborsó
1 db kiwi        
1 db körte       
Pár szem koktél paradicsom
1 szál friss rozmaring
7 dl főző tejszín
1 pohár tejföl 
10 dkg vaj
3 db natúr joghurt
10 dkg túró                              (maradhatott múlt hétről)
15 dkg parmezán sajt
10 dkg kecskesajt
10 dkg vaj
2 db tojás
6 szelet bacon
10 dkg lazac filé
4 szelet sertés szűz   (maradhatott múlt hétről)
½ csirkemell
1 db egész csirkecomb (alsó-felső egyben)
7 db húsleves alap
2 db zöldségleves kocka
10 dkg spagetti tészta 
rizotto rizs
2 db füstölt kocka                   
zabkorpa                                  (maradhatott múlt hétről)
zabfalat                                     (maradhatott múlt hétről)


 Ami talán van otthon:

Só, cukor, zeller, dió, bors, olíva olaj, dijoni mustár, szerecsendió, petrezselyem, zsálya, fokhagyma, ecet vagy citromlé, méz, babérlevél, majonézes torma, tej

2010. december 3., péntek

Fogyókúra karácsonyig folytatás!

Most járunk az 5. napon és remélem Ti is hasonló sikereket értetek el mint én. :) 62 kilóról indultam (ami az én magasságommal a vágósúly kategória) és ma reggel 59,5 kilót mutatott a mérleg! :) Szerintem ez a 2,5 kg nem rossz eredmény, ráadásul finomakat  ettünk! ;) Vasárnapra elkészül a jövő heti menü, amelyben igyekszem felhasználni a múlt hétről megmaradt alapanyagokat. KITARTÁS! ;)







Related Posts with Thumbnails