2012. július 31., kedd

Akarom, mert makaron!

Ismét egy ajándék Kláritól, a könyv fordítójától. Tisztában vagyok vele, hogy nem lehet igazi gasztoblogger, aki még   nincs túl a makaron készítésen. Nagyon régóta készülök rá és most lesz is apropója, mert Réka barátnőm férjhez megy és az esküvőjére ígértem egy nagyobb mennyiséget ezekből a csodálatos korongokból. A "fellépést" megelőző próbálkozásaimról, tapasztalataimról, természetesen olvashattok majd.

A könyvben az a nagyszerű, hogy úgy érzem, tényleg képes leszek rá! :)



A gyönyörű fotók és jobbnál jobb receptek sokaságát rejtő Akarom, mert macaron! című könyvecske szerzője, a skót származású Jill Colonna közel 20 esztendeje Párizsban él. Ez azt jelenti, hogy nem a levegőbe beszél, amikor meggyőződéssel állítja: Te is készíthetsz igazi, párizsi macaront, akár egy született francia - hiszen neki már nagyon is sikerült! Jill így ajánlja a macaront a leendő függőknek: Ha egyszer elkészíted, a rabjává válsz. A macaron elképesztően finom, és egyedülállóan stílusos csemege. A családod és a barátaid is varázslat alá kerülnek általa: nyújtsd át nekik akár elragadó ajándékként vagy esküvői figyelmességként, lepd meg őket étvágygerjesztő és látványos macaron aperitiffel, amikor vendégül látod őket vacsorára, vagy rukkolj elő vele édes levezetőként az étkezés végén, mintegy megkoronázva azt. Csakhogy nem szükséges egy vagyont kiadnod macaronra, mert igenis el tudod készíteni Te magad! Jill lépésről lépésre, érthetően és kiválóan kalauzol végig valamennyi fázison, fanyar humorral osztja meg tapasztalatait olvasóival. Teszi mindezt azért, hogy bárki képessé váljon ezeknek az aprócska, ízekben és színekben tobzódó kis csodáknak az előállítására akárcsak egy született francia.

2012. július 30., hétfő

Körtés bögrés

Az én fámról már két hete potyognak a körték, tehát itt a szezon! Ehhez a sütihez még is boltban vettem vackort, mert a fent lévők még kőkemények, a lepotyogottak pedig már vagy megbarnultnak, vagy ellopta a kutya. :) A tésztája alap bögrés, annyi különbséggel, hogy egy spéci "zsírégető" lisztből, (már amennyiben létezik ilyen) és nyírfacukor felhasználásával  készült. Nos, én mindent megtettem, hogy ne vigyünk be felesleges kalóriát! :)



Hozzávalók: 2 bögre liszt, 3/4 zacskó sütőpor, 1 bögre porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 bögre olaj, 1 doboz kefir, 2 db egész tojás, 6 db körte (ne legyen túl lédús, mert elázik a tészta)

Elkészítés: A körtéket meghámozom, félbevágom és a magházát eltávolítom, majd a csúcsos végén 1,5 centimétert kihagyva, hosszában bevagdosom. (lsd. képen) A lisztet a sütőporral elkeverem és elsőnek az olajat adom hozzá, hogy az összes liszt szemecske beolajozódjon. :) Ezután már az összes hozzávalót egyszerre rakom bele és robot géppel jól összekeverem. Az így kapott masszát, kivajazott zsemlemorzsával megszórt tepsibe öntömés és a körtéket szépen ráhelyezem. (ne nyomkodjuk bele!) Közepes hőfokon 30-35 perc alatt pirosra sütöm.

2011. december 22., csütörtök

Nászajándékba kaptam: Michael Roux Tésztavarázs

Hetek óta arra várok, hogy vége legyen az évnek és kipróbálhassak néhány sütit, ebből a csodálatos könyvből. Köszi Klári! :)


Csupa könnyen elsajátítható recept található ebben a nagyszerű gyűjteményben amely minden klasszikus tésztareceptet a lehető legegyszerűbben mutat be. A csúcsséf, Michel Roux (3 Michelin csillag!) tudása a klasszikus francia iskolában csiszolódott és több mint 30 évnyi tapasztalattal és óriási gyakorlattal rendelkezik a tésztakészítés terén. Minden fejezet egy meghatározott tésztafélére épül és ennek az alaptésztának az elkészítési technikáját lépésről lépésre mutatja be. Az ezt követő receptek az alaptészta különböző felhasználási módozatainak a lehetőségét ismertetik- édes és sós tésztaételek formájában egyaránt. Lenyűgöző a szerző által felvonultatott klasszikus és modern, sós és édes tészta receptek mennyisége és sokszínűsége. Végig kitűnően illusztrált szakácskönyv, ami arra született, hogy vezető szerepet töltsön be a tésztakészítés világában. 


2011. december 20., kedd

A karácsonyi madár, avagy a „városi lány” konyhakész kacsájának „mészárlása”

Nem tartom magam finnyásnak hús ügyben, de ez a háztól rendelt egyben kacsamadár egy picit megviselt. Most már tudok rajta nevetni, de akkor érdemes lett volna lefotózni az arcomat. :D

Csütörtök reggel megérkezett a kacsás autó a cég elé, és mindenki magához vette az 5-6 kilós páráját. Az enyém már csak az iroda ablakában kapott menedéket, mert a hűtőn már kint volt a MEGTELT tábla. J Akik ismernek nem fognak meglepődni, hogy természetesen aznap az ablakban éjszakázott, mert simán elmentem nélküle. Pénteken kiírtam magamnak egy cetlire KACSA!!! Miután a rendelésemmel bekerültem a cég „máj méret” versenyébe, amint hazaértem nekiláttam! Kihúztam a madarat a zacsiból és …… jaaaaj ne már!
Volt neki feje, szeme…… Sopánkodtam egy jó 10 percig, ( hosszan gondoltam Réka barátnőmre, aki évekkel ez előtt még egy csirkemell filétől is rosszul lett) majd gyorsan megszabadultam a nem kívánt testrésztől. Jó, ezen is túl vagyok, lássuk a máját! Aham….. belenéztem a hátsó nyílásba és újra, jaaaaj….. volt ott háj, meg zúza még „beépülve”, húúúú! 



Hamar rájöttem, hogy ezen a fartájon nem tudok hozzájutni az értékes alkatrészhez (egy darabban), ezért a legjobb ötletem az volt, hogy felvágom a hátát. És megint, jaaaaaaaj…… csövecske, tüdőcske, hártyák jobbról, balról, áááááá !!! ;( Újabb 10 perc "mi'csináljak" után, felszívtam magam és úgy döntöttem, nincs fájdalom! Belenyúltam könyékig és kivettem mindent. Kb. úgy festhettem, mint egy első áldozatos, darabolós gyilkos. És mikor már azt hittem vége, megláttam a májban az epét! Kivágjam? Hol vágjam? Kidurran? Végül sikerült kinyisszantanom pukkadás nélkül! Ekkor lépett be az én Drágám és csak annyit kérdezett: MI történt!? Semmi, csak „előkészítettem a kacsát”… Madárkámat kimostam, lemostam és befektettem a fagyasztóba.

Jövőre nem csinyázom!! J

PS: Elnézést kérek mindenkitől, akinek ez egy teljesen hétköznapi dolog. Lehet, hogy ciki, de én így éltem meg.

2011. december 19., hétfő

Tejszínes póréhagymás cukkini leves

Ez tipikusan egy "mivanotthon" próbálkozás volt, ami nagyon jól sült el. Legalább két hete lapult a hűtőben egy viszonylag pici cukkini és egy szál póréhagyma. Úgy döntöttem leves lesz!


Hozzávalók (2 nagy tányérhoz, vagy 4 csészéhez): 1 db kisebb cukkini, 15 cm póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2-3 dkg vaj, 1 ek liszt, 2 db zöldségleves kocka, 1,5 dl tejszín

Tálaláshoz: 5 dkg gouda, vagy parmezán sajt, 2 szelet  kenyér, 1 gerezd fokhagyma

Elkészítés: A hagymát karikára, a cukkinit  kockára vágom, hozzáadom az apróra szeletelt fokhagymát és vajon picit megpárolom. Rászórom a lisztet, majd felöntöm kb. 1,5 l vízzel és beledobom a két zöldségleves kockát. Amikor a cukkini is megpuhult, tejszínnel dúsítom. Sajttal és kockára vágott, fokhagymás pirítóssal tálalom.:)

2011. november 30., szerda

Ismét csokiműhely!

Tudom, hogy nagyon rég nem írtam semmit, de elég eseménydús volt a nyár. :) Tartozom a Toscanaban eltöltött két hét gasztro beszámolójával, és  egy csomó, azóta megfőzött étel receptjével, amiknek a fotói ott pihennek a fényképezőgépen. Hamarosan felzárkózom, de most ismét a bonbonkészítés tart lázban. Andi kolléganőm most vasárnap végzi el a tanfolyamot, így december 17-én már együtt mehetünk elkészíteni a karácsonyi ajándék bonbonjainkat. :) Esemény után fényképes beszámoló! ;)

Egy tavalyi pillanatkép:

(nem mérges vagyok, hanem koncentrálok!) :D

 

2011. június 13., hétfő

Ciabatta - a dagasztás nélküli papucs

Nem titok, hogy az olasz konyha áll a szívünkhöz legközelebb, így természetesen a lyukacsos, kicsit ragadós belsejű, sós kenyereknek is nagy rajongói vagyunk. :) hmmmmm........pármai sonkával, napon szárított paradicsommal, bazsalikommal, vagy csak olíva olajba és balzsamecetbe tunkolva. ;) Az után, hogy először sütöttem, 1 hónapon át minden nap készítettem reggelire.
A tészta nagyon egyszerű, semmi dagasztás! Arra kell csak ügyelni, hogy a fogyasztás előtt 12 órával jusson eszünkbe bekeverni! ;)




Hozzávalók: 30 dkg fehér kenyér mix (benne van az élesztő), 2, 8 dl víz, 1,5 tk só



Elkészítés: A liszthez hozzáadom a sót, a vizet és egy kanállal összekeverem. Letakarva 12 órát pihentetem, majd egy maréknyi liszttel meghintett gyúródeszkára öntöm.  (Nem kell megijedni, a tészta elég ragacsos állagú, de ilyennek kell lennie!) A tetejét is jól belisztezem, áthajtogatom és sütőpapírral kibélelt sütőlemezre teszem. Konyharuhával letakarva még 1 órát pihentetem, végül 250 fokos, előmelegített sütőben 30-35 perc alatt pirosra sütöm.





2011. június 11., szombat

Csokifelfújt

"De jó lenne, ha valami csokis édesség lenne ma!" Az óhaj
meghallgattatott és lőn csokifelfújt. :)




Hozzávalók (6 db-hoz): 20 dkg étcsokoládé (Cote D'or 70%-os étcsokit használtam), 5 dkg vaj, 5 dkg cukor, 1 tk nescafé, 4 tojás, 8 g liszt, kakaópor és vaj a formák kikenéséhez

A csokoládét gőz felett felolvasztom, majd hozzáadom a vajat, a nescafét, a  tojássárgákat és a cukrot. A tojásfehérjéket kemény habbá verem, óvatosan összeforgatom a csokival és hozzászitálom a lisztet. Kivajazok 6 db szuflé formát, beszórom kakaóporral és  kb. a háromnegyedéig töltöm a masszával. 180 fokos előmelegített sütőben (hőlégkeverés nélkül) 8-10 percig, sütöm. Akkor jó, ha belül még folyós! :)


Megjegyzés: A mostanihoz készítettem friss cseresznye szószt. :) 

Grillezett "figyelős" hal (pisztráng)

Mit süssön az ember lánya grillen, ha nem volt ideje pácolni? Halat. Teletömi a pocakját citrommal, valami zöldfűszerrel és már mehet is a rácsra! :) Gondolom nem kérdés, hogy miért hívjuk figyelősnek. ;)


Hozzávalók (4 személyre): 4 db édesvízi pisztráng, 1 csokor petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma, 1 db citrom, só, olíva olaj

Elkészítés: A halat megtisztítom, besózom. A hasába citrom karikákat, fokhagyma szeleteket és petrezselymet dugok. Mindkét oldalát beirdalom és megkenem olíva olajjal. Halrács közé szorítom és kb. 15 perc alatt pirosra süröm. 
Petrezselymes, fokhagymás, tejszínes spagettivel, vagy petrezselymes újkrumplival tálalom.




2011. június 3., péntek

Rebabarbarás muffin


A melós névnapi mulatság édes kiegészítője volt. :)



Hozzávalók: 2 bögre liszt, 3/4 zacskó sütőpor, 1 bögre porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 bögre olaj, 1 doboz kefír, 2 db egész tojás, 1-2 szál rebarbara, 2 ek barna cukor

Elkészítés: A rebarbarát meghámozom, fél centis szeletekre vágom, leöblítem vízzel és barna cukorba forgatom. A lisztet a sütőporral elkeverem és elsőnek az olajat adom hozzá, hogy az összes liszt szemecske beolajozódjon. :) Ezután már az összes hozzávalót egyszerre rakom bele és robot géppel jól összekeverem. Az így kapott masszát, papírkapcával kibélelt muffin tepsibe porciózom, majd a cukros rebarbarát a tetejére potyogtatom. Közepes hőfokon 25-30 perc alatt pirosra sütöm, majd a kész muffinok tetejét, mézzel fényesre kenem. :)



Kapros juhtúrós pogácsa


A héten névnapom volt, ezért a melóba vinnem "kellett" valami falatozni valót. :) Két féle pogácsát (túróst és kapros juhtúróst)és egy rebarbarás muffint sütöttem. :)


Hozzávalók: 30 dkg liszt, 3/4 zacskó sütőpor, só, 25 dkg vaj (vagy margarin), 25 dkg juhtúró, 1 tojás sárgája, 2 ek friss kapor 

Elkészítés:  A lisztet a sütőporral és a sóval (vigyázat, a juhtúró is sós!) elkeverem, hozzáadom a vajat és alaposan összemorzsolom. Beleteszem a juhtúrót és a kaprot és szép egynemű, puha tésztává gyúrom. Deszkára teszem és kb. 1-1,5 cm vastagságúra nyújtom, majd egy kb. 2,5-3 cm átmérőjű kiszúróval kiszaggatom. Az így kapott pogácsákat sütőpapírral kibélelt tepsire helyezem, tetejüket tojással megkenem. Közepes hőfokon, 25 perc alatt pirosra sütöm.

Epres morzsás pite

Eredetileg rebarbarás pitét szerettem volna, de az én Drágám felhalmozott egy nagyobb mennyiségű epret, így nem volt más választásom, "rom eltakarítottam". :)



Hozzávalók: A tésztához: 30 dkg liszt, 17 dkg vaj, 4 ek hideg víz, só 1 ek cukor, 1 zacskó vaníliás cukor. A töltelékhez: 80 dkg eper, 15 dkg porcukor, 5 dkg finomliszt, egy marék mandula pálcika, vagy pehely

A tészta hozzávalóit összegyúrom, 1/3 részét morzsásan hagyom, a másik felét gombóccá formázom és az egészet 1 órára a hűtőbe teszem. Előmelegítem a sütőt 180 fokra. A tészta gombócot lisztezett felületen kinyújtom és kibélelem vele a 20-25cm átmérőjű, 3 cm mély pite formát. Beteszem a sütőbe és 10 perc alatt elősütöm.  A töltelékhez az epret félbe vágom, tálba teszem és összekeverem a liszttel meg a cukorral, vigyázva, hogy ne törjön össze. A keveréket a tésztára öntöm, végül rászórom a tészta morzsát és a mandulát. 40-45 perc alatt készre sütöm.









2011. május 29., vasárnap

Habkönnyű sajttorta friss rebarbarás eper szósszal

Több tucat sajttorta receptet néztem végig, de a képek alapján egyik sem tűnt olyannak, mint amit szerettem volna. Végül egy fél kiló mascarponéval és egy kis tejföllel a hűtőmben, kísérletezésbe fogtam. A végeredmény egészen fantasztikus lett! Lili az első szeletnél elalélt, majd szép csendben megevett még kettőt. :) A fiúk pedig csak hozták a szokásos formájukat. :D




Hozzávalók (8 szeletes kapcsos formához): 2.5 dl zabfalat morzsa, 8,5 dkg cukor, 3 ek olvasztott vaj,  500 g mascarpone krémsajt, 1db vaníliarúd, vagy 1 kk vanília aroma, 1.2 dl zsíros tejföl, 2 tojás, 25 dkg friss eper, 1 szál rebarbara, 2 ek barna cukor,1 ek étkezési keményítő

Elkészítés: A sütőt előmelegítem 165 fokra, közben ledarálom  a kekszet és összekeverem az olvasztott vajjal. Egy sütőpapírral kibélelt kapcsos forma aljába nyomkodom a vajas kekszet és 10 perc alatt megsütöm. A krémsajtot a cukorral és a vaníliával robotgép segítségével összekeverem. Hozzáadom a tejfölt, majd a tojásokat egyenként. Jól kikeverjük. Beteszem a tepsibe és kb 45 perc alatt (légkeverés nélkül) megsütöm. (Ne kapjunk frászt, ha kb fél óra után úgy látjuk kifut a tepsiből, mert ahogy kihűl vissza fog esni) A sütőből kivéve, kihűtöm és legalább 3 órára hűtőbe teszem. 


Rebarbarás eper szósz: A meghámozott rebarbarát és az epret apró darabokra vágom, beleteszem egy lábosba, megszórom 2 ek barna cukorral és kb 10 percig főzöm. Ez alatt a gyümölcsök szépen kiengedik a levüket. A keményítőt egy kanál vízben feloldom és sűrű kevergetés mellet a gyümölcshöz adom. (1 perc múlva, el is zárom) 

2011. május 26., csütörtök

"Vékony kabátos" csirke saláta pirított magokkal

 Az első kabát réteget már régen elvesztettük, mert tavaly Nigella egyik műsorában láttam, hogy a rántott hús készítéséhez nem használ lisztet. Kipróbáltam és nyugodtan mondhatom, semmit nem veszít az élvezeti értékéből. :) Aztán a múlt héten, tengeri herkentyűs receptekről beszélgettünk a kolléganőimmel és Sandra mesélte, hogy az egyik ismerősük (olasz szakács) a rákocskákat pici citromba, majd közvetlenül a parmezános morzsába forgatja és úgy süti ki. Nekem csirkemellem volt otthon, de minden áron ki akartam próbálni! Mondhatom, nagy sikere volt! :) 


Hozzávalók (2 személyre): 1 db csirkemell filé, zsemlemorzsa,  2 marék madár saláta, 10-15 szem koktél paradicsom, 1 marék mag keverék, 1/2 citrom, 1dl olaj a sütéshez
A vinaigrette öntethez: 3 ek olaj, 2 ek fehérborecet, 1 kiskanál mustár, csipet só, friss őrölt bors

Elkészítés: A csirkemellet csíkokra vágom, sózom, a citrom levével meglocsolom és zsemlemorzsába forgatom. Kevés olajon pirosra sütöm, közben egy másik serpenyőben megpirítom a magokat. Elkészítem a vinaigrette öntetet: az ecetet a sóval, a mustárral és a borssal simára keverem,  az olajat vékony sugárban adagolva, keverem hozzá. A tányérra helyezek 1 marék salátát, ráteszem a félbe vágott koktél paradicsomokat, meglocsolom az öntettel, rászórom a magokat, végül a csirke csíkokat a tetejére halmozom.






2011. május 25., szerda

Reform tökfőzelék

Mindig azt gondoltam, hogy főzeléket készíteni nem egy nagy művészet, de vajon miért nem tudnak a kifőzdék jót csinálni? (természetesen a kérdés költői) Hol rántásban úszik, hol étkezési keményítőben, minden, amibe pirospaprika kerül (még olykor a borsóba is) azt "magyarosnak" hívják, a spenótban nincs fokhagyma........ és hogy a zöldség minimális mennyiségéről már ne is beszéljek. Szerintem, sokan adnánk érte egy picivel több pénzt, ha minőségi ételt kapnánk cserébe. Nos, ez egy igazi "luxus" főzelék,  dupla mennyiségű zöldséggel! :)


Hozzávaló (2 személyre): 1 nagyobb spárgatök, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor kapor, 1 pohár tejföl, 1ek liszt, 2 ek olíva olaj,  cukor (vagy édesítő), ecet, só

Elkészítés: A hagymát apróra vágom és pici olajon megpárolom. A tököt kockára vágom és rádobom a hagymára,  hozzá adom az apróra vágott kaprot, sózom, majd felöntöm annyi vízzel, hogy kb. a feléig érjen.  Amikor a tök megpuhult, a felét kiteszem (víz nélkül) egy magas falú tálba és botmixerrel összepépesítem. Az így kapott tök pürét hozzákeverem a félkész főzelékemhez, majd a liszttel összekevert tejföllel behabarom. Ecettel, cukorral ízesítem és pici olíva olajjal meglocsolva tálalom.

2011. május 20., péntek

Csokis mogyorós zabpelyhes keksz

Ígérem, hogy nem rakom fel az összes zabkeksz verziómat, de Noémi kolléganőm megkóstolta és kérte, hogy osszam meg a receptet. Annyiban különbözik a korábbiaktól, hogy liszt nélkül készült és egy picit masszívabb (több a szárazanyag). :)


Hozzávalók (15 db): 15 dkg zabpehely (apró), 8 dkg darált mogyoró, 10 dkg barna cukor, 5 dkg étcsoki, 6 dkg puha vaj, 1 tojás, 1/2 tk sütőpor, 1 csipet só

Elkészítés: A zabpelyhet, a darált mogyorót, a csokit és a sütőport egy nagyobb tálban összekeverem. A cukrot, a tojással és a vajjal habosra keverem, hozzáadom sót, végül összedolgozom a szárazanyagokkal. Jó púpos evőkanálnyi mennyiségekből, kézzel kis korongokat formázok, sütőpapírral kibélelt sütőlemezre helyezem és 180 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütöm.


2011. május 19., csütörtök

Vadas marhaszelet zsemlegombóccal "olasz" eljárással

Tudom, hogy ez így egy kicsit furán hangzik, de nem írhattam, hogy olasz módra, mivel nem ízén változtattam, csak más eljárással készült: sütőben, mint az osso buco. Az oka, hogy megint elúsztam a vásárlással és azt gondoltam, így talán picit hamarabb elkészül. Persze nem így lett, kb. egy negyed órát spóroltam, de nem bánom, hogy kipróbáltam, mert szerintem így finomabb lett.. :)


Hozzávalók 5-6 személyre: 1 kg marha fehérpecsenye, 5-6 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl fehér bor, 1 liter húsleves alapél (lehet kockából is), 1 pohár tejföl, 1ek liszt 3 db babérlevél, 10 szem egész bors, 2-3 ek barnacukor, 1-2 ek mustár, só


A zsemlegombóchoz: 25 dkg liszt, 1/2 tk szódabikarbóna, 2 zsemle, vagy 6 szelet toast kenyér,1 tojás, víz, só


Elkészítés: A húst 0,5 cm-es szeletekre vágom, befűszerezem sóval, borssal és forró serpenyőben, vaj és olíva olaj keverékén, minden a két oldalát arany barnára pirítom. Magas szélű tepsibe, sorba helyezem a hús szeleteket és félreteszem. A sárgarépát, fehér répát és a hagymát, 1/2 cm-es kockákra vágom. Egy méretes serpenyőben, felhevítem az olíva olajat, rádobom a hagymát, pár perc múlva a sárgarépát és a fehér répát is. Öt percig erős tűzön kevergetem, párolom. Még öt percig párolom majd a tűzről levéve a zöldséges raguval beborítom a hús szeleteket, úgy hogy azok elmerüljenek a raguban. Hozzáadom a fokhagymát, a babérlevelet és a borsot, ráöntöm a fehérbort, 8 dl húslevet és fóliával letakarom. Közepes hőfokú sütőbe teszem, és lassan párolom. Egy óra elteltével megnézem, ha a leve elpárolgott, akkor vízzel pótolom, visszatakarom és 180 fokon tovább sütöm még kb. 2 órát. Amikor elkészült, a húsokat, a babérlevelet és az egész borsokat kiszedem. A répás ragut egy magas falú lábosba öntöm, kézi mixerrel össze turmixszolom, majd hozzáadom a maradék 2 dl húslevet és a liszttel összekevert tejföllel behabarom. A barnacukrot egy pici lábosban 2 ek vízzel karamellizálom, majd a mustárral együtt a mártáshoz adom, ha szükséges, sózom.


A zsemlét kis kockákra vágom, pici olíva olajon megpirítom. Mielőtt leveszem a gázról egy fél deci vizet rálocsolgatok, majd elzárom (így nem lesz majd a gombócban sem olyan száraz) A lisztet a szódabikarbónával és a tojással összekeverem, és annyi vizet adok hozzá, hogy nokedli tészta állagú legyen. Belekeverem a zsemlekockákat és vizes kézzel kis gombócokat készítek, végül forró, sós vízben kifőzöm.

2011. május 17., kedd

Csokoládé mousse olívaolajban pirított kaláccsal és tengeri sóval

A csoki mousse iránti szenvedélyünk a Maros utcai cukrászdából (nekünk csak Kiskoszos) indult. A hely úgy néz ki, mint ami itt maradt a 70-es évekből. A kirakat alapján, szerintem senki nem menne be, de aki járt már ott és tudja, hogy csupa kreatív, fiatal cukrász alkot hétről hétre,  újabbnál újabb süti különlegességeket, az pillanatok alatt rendszeres "látogatóvá" válik. Itt szerettünk bele a  csoki mousse, torta változatába. Habos és krémes, a tetején egy nagyon vékony épp hogy folyós csoki mázzal...... :) Ízlelgettük, találgattuk, hogy vajon hogyan készülhet, volt is két elfuserált próbálkozásom, így egy időre elment a kedvem a kísérletezéstől, míg nem ráleltem erre a receptre Segal Viktor: Színek és ízek című könyvében. :)


Hozzávalók: A csoki moussehoz: 1,8 dl tejszín, lehűtve, 4 tojás sárgája, 15 dkg cukor (én 3dkg-ot lecsaltam belőle), csipet só, 0,8 dl tej, 13 dkg 60% kakaótartalmú csokoládé lereszelve (nekem csak 52%-os volt, ez látszik a színén is ),
A pirított kalácshoz: 2 szelet kalács, 2 evőkanál olívaolaj, durva szemű tengeri só, tetejére jó minőségű, lágy olívaolaj

A csokoládémousse-hoz verd kemény habbá a hideg tejszínt, és felhasználásig tedd hűtőbe. A tojások sárgáját elektromos kézi keverővel vagy konyhai robotgéppel keverd fehéredésig a cukorral és a csipet sóval. Közben melegítsd forráspontig a tejet. A meleg tejet keverd lassan a cukros tojásmasszához, majd az egészet öntsd vissza a lábasba. Állandó keverés mellett, alacsony hőfokon főzd kb. 2-3 percig, amíg elveszíti nyers tojásízét (85 °C), közben adj hozzá egy csipet sót. Semmiképpen ne forrjon, mert kicsapódik a tojás. Add a krémhez a reszelt csokoládét, és habverővel keverd simára. Öntsd át egy nagyobb keverőtálba, keverés mellett így le is hűl annyira langyosra, hogy hozzá tudd adni a tejszínhabot. Óvatosan, három részletben forgasd össze a tejszínhabbal. A mousse-t töltsd egy kb. 15x15 cm-es, legalább 5 cm magas edénybe 3/4-ig, és lefedve tedd hűtőbe legalább 2 órára. Az edény akkora legyen, hogy fagylaltadagolóval vagy evőkanállal szép, szabályos gombócokat tudj majd formázni.

A kalácsszeleteket tálalás előtt szeld kockákra, és olívaolajban süsd aranyszínűre. Hintsd meg tengeri sóval. Tálaláskor a csokoládémousse-ból vízbe mártott evőkanállal formázz két-két gombócot, és helyezd a tányér közepére. Szórd köré a ropogós, sós kalácscroutonokat, és locsold meg kevés nagyon jó minőségű, lágy, virágos olívaolajjal.






Bodza limonádé

Nem készültem bodza italt készíteni, de szombaton sétáltam a kutyával és belebotlottam egy számomra is elérhető magasságú bodza bokorba. :) Szedtem egy nagy csokorral és amíg haza értünk, megpróbáltam feleleveníteni volt kolléganőm évekkel ez előtt adott receptjét. Persze nem emlékeztem pontosan, csak annyira, hogy a virágokat vízben kell áztatni, így "érzésből" készítettem. :) Nyugodtan mondhatom, hogy bárki nekifoghat, mert nagyon egyszerű, viszont annál finomabb!


Hozzávalók: 1 nagy csokor bodza virág (ügyeljünk rá, hogy út közben ne nagyon rázogassuk, mert a virágpor az egésznek a lényege!), 2 l víz, kb. 15 dkg cukor, 1db nagy citrom leve

Elkészítés: Egy nagyobb lábosba beleteszem a vizet és a cukrot, majd addig melegítem míg a cukor teljesen el nem olvad. (nem kell, hogy forrjon) Leveszem a tűzről, a virágokat beledobom, egy nagy citrom levét belecsavarom és egy egész napot állni hagyom. Ez után nincs más dolgom, mint hogy leszűrjem és üvegbe tegyem. Hígított formájában citrom és lime karikákkal, vagy akár eperrel és bazsalikommal lehet fokozni a hatást. :) Hűtőben 2-3 hétig is eláll.  

Megjegyzés: Ez nem egy klasszikus bodza szörp, ami látszik a hozzáadott cukor mennyiségéből is. 1/3 mennyiségű bubis vízzel hígítottuk, amitől kb. olyan lett mint egy finom ízes ásványvíz. :) 

2011. május 16., hétfő

Mustárkrémleves körtével és zeller tócsnival

Hetekkel ez előtt ajánlgattam a családomnak ezt a receptet, de csak ezen a héten lett belőle "rendelés". :) Aki szereti a pikáns leveseket, annak mindenképpen ajánlom!  



Megjegyzés: Legközelebb, a krumpliból picit többet, a magos mustárból pedig kevesebbet fogok bele tenni. :)



Related Posts with Thumbnails