2010. november 2., kedd

Borjú hússal töltött ravioli teszínes csiperke gombával

Ma este a gombás rizottó és a gombás tészta között őrlődtem, aztán a tészta nyert, mert volt még egy kis cafatnyi borjú húsom. Ennek az ételnek az éttermi változatát, az asztal mellett készíti a szakács, a kis mobil konyháján. A leglátványosabb kellék, egy körülbelül 50 kilós parmezán sajt, amire a végén ráönti a forró tésztát  és két kanál segítségével felkapirgálja a megolvadt sajtot.  :)


Hozzávalók (2 személyre): kb. 20 dkg friss tészta, 10-15 dkg borjú hús, olíva olaj, 2 szál újhagyma, 1 tojás, 3 dkg vaj, 15 dkg barna csiperke gomba, 2 dl tejszín, só, bors, metélőhagyma


Elkészítés: Az apróra vágott újhagymát, egy pici olajon üvegesre párolom. Hozzáadom a darált borjú húst, sózom, borsozom és pár perc alatt megpirítom. Addig kell pirítani, amíg a leve el nem fő. Amíg a hús kihűl, addig a tésztát kör alakú kiszúróval kiszaggatom. A húst összekeverem a felvert tojás felével. (sajnos 2 személyre nem kell a másik fele) Minden második tészta lapocskát, körbe   megkenek vízzel,  közepére kiskanányi hús púpozok, majd befedem egy másik tészta lapocskával és a széleit jól összenyomkodom.  Forró sós vízben, kb. 3-4 perc alatt kifőzöm. A gombát alaposan megmosom (nem pucolom meg), négybe vágom a tönkjével együtt. Serpenyőben vajat forrósítok, rádobom a gombát, sózom, borsozom és rászórom az apróra vágott metélőhagymát. Ha a gomba megpuhult, felöntöm a tejszínnel és jól össze forralom.  Az elkészült szószhoz durvára reszelt parmezán adok, majd beleforgatom a kifőtt tésztát.
Tálaláskor, megszórom még egy kis metélőhagymával és parmezán forgáccsal. 

2010. október 31., vasárnap

Lazacos rizotto

Elhatároztam, hogy passzív pihenéssel töltöm a hosszú hétvégét. :) Így lett az  ebéd, egy egyszerű kis rizotto.

Hozzávalók (2 személyre):  15 dkg risotto rizs, kb. 4 dl húsleves alaplé (csirke), 3 dkg vaj, tejszín, parmezán sajt, 20 dkg lazac, só, bors, citrom

Elkészítés: A vajat megolvasztom, ráteszem a rizst és felöntöm az alaplé felével. Amikor látom, hogy kezd sűrűsödni, apránként adagolom még hozzá a maradék folyadékot, míg meg nem fő a rizs. Végül pici tejszínt és parmezán sajtot adok hozzá. Akkor finom, ha jó krémes állagú. :)
A lazacot kockára vágom, vajon megpirítom, sózom, borsozom. Amikor levettem a tűzről, citrommal meglocsolom. Apróra vágott friss metélőhagymával tálalom. (nekem most csak szárított volt.)

2010. október 28., csütörtök

Születésnapi tortának öltözött brownie

Eljött az én születésnapom is. :) Réka megkérdezte, milyen tortát szeretnék. Abban maradtunk, hogy meglepetést és inkább  Vandára bíznám a választást, mert valahogy jobban egyezik az ízlésünk. ;) Úgy "megsértődött", hogy saját maga sütötte meg a tortámat, nem is akármilyet!  Ez az a recept, amit Vanda néhány hete küldött, azzal az utóirattal, hogy "nálad bandázunk és ezt csinyázzad meg!"  :D Hát........köszönjük a receptet Ildi, kérnénk mellé egy fitness bérletet is! ;)


Hozzávalók: 1/2 bögre holland keserű kakaót, 16 dkg vaj, 4 tojást, 2 bögre cukor, 1 1/2 bögre liszt, kiskanál sütőpor, 1 kiskanál só, 200 g félédes csoki


Elkészítés: A kakaót a vajjal összeolvasztom. Külön összekeverek 4 tojást a cukorral, liszttel, sütőporral, sóval és apróra vágott csokoládéval. Végül hozzáadom a meleg kakaós vajat és sütőpapírral kibélelt mély tepsibe öntöm. Előmelegített sütőben  közepes lángon 20-25 percig sütöm.

2010. október 25., hétfő

Sütőtökös rigatoni pirított fenyőmaggal

 Ez volt Vanduli szülinapi menüjének a főétele. Sandra majdnem lebeszélt róla, hogy sütőtökös étellel kísérletezzek eme nagy napon, de végül bevállaltam. Igaz, tettem biztonsági intézkedéseket, nyújtottam tésztát   sonkás ricottás raviolihoz is. ;) Nem volt rá szükség, mert még Réka is  (pedig fehérje napja volt) oda volt a gyönyörűségtől, amikor mondtam, hogy saltimbocca és sütőtökös tészta lesz. :) Azoknak is ajánlom, akik nem szeretik a sült sütőtököt, mert párolva, vagy főzve, nincs az az édeskés íze!


Hozzávalók (2 személyre): 25 dkg rigattoni tészta (házi), 30 dkg sütőtök, 2-3 dkg vaj, 1,5 dl tejszín, 1 szál póréhagyma, só, szerecsendió, fenyőmag

Elkészítés: A póréhagymát felkarikázom  és vajon megfuttatom. Hozzáadom a meghámozott, felkockázott sütőtököt, a sót és a szerecsendiót, majd fedő alatt kb 10 percig párolom. Amíg a tök párolódik, egy teflon serpenyőben lassú tűzön megpirítom a fenyőmagot és kifőzöm a tésztát. Végül a tököt felöntöm tejszínnel és 1-2 perc alatt összeforralom.

2010. október 24., vasárnap

Villám csokitorta Vanduli születésnapjára

 Pénteken ünnepeltük Vanduli (nem mondom meg hányadik) születésnapját.   Ő mind közülünk a legvékonyabb és ahogyan az lenni szokott, az édességek iránt legérdeklődőbb. :) És amióta kiderült, hogy a bébi a pocakjában az édességre gerjed........ ;)  3 héttel ez előtt elküldött nekem egy brááni (brownie) receptet, hogy majdan ezt kéri születésnapjára. Nna, a helyett lett ez a torta, ami pontosan olyan kalandosan készült el, mint tavaly! Az ideit nem mesélem el (végül megoldottam), legyen elég annyi, hogy a tavalyinak, a rengeteg csokitól kiesett kb. egy  szilványi közepe. :D


Hozzávalók: 20 dkg étcsokoládé (70% kakaó tartalommal), 20 dkg vaj, 20 dkg barna cukor, 20 dkg darált mandula, (vagy mogyoró, vagy dió) 1/2 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 4 tojás, 1 csipet só, (esetleg) liszt


Elkészítés: A csokoládét darabokra tördelem, majd a vajjal együtt vízgőz fölött megolvasztom. A már folyékony csokoládéba belekeverem a cukrot, a mandulát, a sütőport, a vaníliás cukrot, a csipet sót, végül a tojásokat. Ha a massza túl híg lenne, lehet 2-3 evőkanál lisztet is beletenni. A masszát egy kb. 26 cm átmérőjű, kivajazott zsemlemorzsával beszórt tortaformába öntöm, és előmelegített sütőben, 160 fokon 40 perc alatt készre sütöm. Miután kihűlt, belül még ragadósnak kell lennie! Porcukorral megszórva tálalom.

Forrás: mindmegette


2010. október 18., hétfő

Bajor perec

A hétvégi bűnözés egyik mellékszereplője volt ez a perec, a  bajor káposztával kézen fogva, a bajor csülök köreteként. :) Vendégségek tökéletes főszereplőjévé is válhat, persze kizárólag hétvégén, mert nem mondanám, hogy az egyszerűen elkészíthető kategóriába tartozik. ;) 
A kenyérsütőgép sokat segíthet abban, hogy egyáltalán neki álljunk, mert így már csak a forrázás része marad macerának. Azért meleg szívvel ajánlom mindenkinek, mert nagyon finom! A mostani pereceim, szerintem megérezték, hogy fellépésük lesz, mert ők lettek az eddigi legszebbek. :)  


Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 4 dkg friss élesztő, 3 dl langyos víz, 1 kk cukor, 1 kk só, 2 dkg vaj 

A forrázáshoz:
1,5 l víz, 3 ek szódabikarbóna  

Elkészítés (kenyérsütőgéppel):  Először a vizet, élesztőt és a cukrot, majd a lisztet, sót vajat beleteszem a kenyérsütőgépbe és dagasztó programra állítom. Az enyém 30 percig dolgozik, aztán már csak pihentet. Mivel nincs szükségünk kelesztésre, ha leáll a gép,  kiveszem  tésztát és 12 egyenlő részre osztom. A 1,5 l vizet felteszem forrni és hozzáadom a 3 kanál szódabikarbónát. A tésztából körülbelül 50 cm-es hurkákat sodrok (A konyhapulton, lisztezés nélkül könnyebben megy!) , majd mindet pereccé formázom. Mire az összessel készen vagyok, az első már meg is pihente a 15 percét, így kezdhetem a forrázást. A perecet szűrőlapátra teszem és a lobogó szódás vízbe engedem. 1 percig fürdetem, majd sütőpapírral kibélelt tepsire teszem, durva sóval megszórom. 220 fokos sütőben 20 perc alatt pirosra sütöm. A sütőből kivéve tálba teszem, tiszta konyharuhával letakarva hagyom kihülni. (így lesz igazi bajor perec állaga)

2010. október 17., vasárnap

Bajor csülök (természetesen) bajor káposztával

Egész héten valami "csúnya" egészségtelen, de annál finombb ételről álmodoztam, hát ez lett a befutó. :) Persze senki ne lepődjön meg, ha egy nem is olyan távoli hétfőn, "FOGYÓKÚRA MIATT, HATÁROZATLAN IDEIG ZÁRVA", vagy  "Los Angeles-i fogyókúra narancsos receptjeit olvassa. :D Visszatérve a csülköcskére, bajor káposztával és bajor pereccel az igazi! :)


Csülök

Hozzávalók: 2 db nagy sertés csülök, klasszikus grill fűszer, 1 db leves kocka (szárnyas), 1 üveg világos sör, só, bors, babérlevél, borókabogyó.

Elkészítés: A csülköket megmosom és papír törlővel szárazra törlöm. Megborsozom és a grill fűszerrel bekenem. Tepsibe helyezem, alá öntöm a sört, beledobom a leves kockát, a babérlevelet és a borókabogyót. 200 fokos sütőben, alufólia alatt  1,5-2 óráig sütöm (a csülök méretétől függően). Leveszem a fóliát, beszórom még egyszer grill fűszerrel és  vissza teszem a sütőbe, 150 fokon kb. 1 órára. Ez után, további 20 perc alatt, a tepsi alján megmaradt fűszeres sörrel gyakran meglocsolgatva, ropogósra sütöm.

Káposzta

Hozzávalók: 1,5 kg savanyú káposzta, 20 dkg füstölt bacon, 10-12 szem borókabogyó 3 -4 db babér levél, 1 db füstölt kocka, 10 szem fekete bors, 2 ek barna cukor

Elkészítés: Az apró kockára vágott bacont egy nagy serpenyőben lepirítom. Ráteszem a megmosott (csak akkor mosom meg, ha túl savanyú) káposztát, a barna cukrot, a fűszereket és felöntöm a füstölt lével (kb. 7 dl). Lefedve 1-1,5 óráig párolom, közben néha megkeverem.




2010. október 15., péntek

Meggyes potyogós

Tegnap leírtam a ricottás pogihoz, hogy milyen remekül lehet együtt készíteni a két sütit, viszonylag rövid idő alatt, akkor most megosztanám receptet. :) Elnézést kérek a bugyuta névért, de ez már valahogy így maradt meg nálunk. Amúgy ez egy "bögrés", illetve úri lányoknak, (mint Szilvi barátnőm), egyensúly tészta. :) Komoly háziasszonyok nem tartják sokra az ilyen süteményt, de szerintem nem cikibb mint egy muffin és pontosan 1000 féle képpen lehet elkészíteni. ;) Nekem is van jó néhány változat a tarsolyomban és folyamatosan bővül is a repertoár, mert ebben a tésztában az a csodálatos, hogy ha az alap szabályt betartjuk, bármit tehetünk bele ami éppen otthon van. :) Szabály: Bármilyen szárazanyagot teszünk bele (mák, dió, kakaó, stb.) a hozzáadott mennyiséget a lisztből el kell venni!


Hozzávalók: 2 bögre liszt, 3/4 zacskó sütőpor, 1 bögre porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 bögre olaj, 1 doboz kefír, 2 db egész tojás, 1/2 kg friss, vagy fagyasztott meggy

Elkészítés: A meggyet ha friss, kimagozom, ha befőtt, akkor szűrőn lecsepegtetem. A lisztet a sütőporral elkeverem és elsőnek az olajat adom hozzá, hogy az összes liszt szemecske beolajozódjon. :) Ezután már az összes hozzávalót egyszerre rakom bele és robot géppel jól összekeverem. Az így kapott masszát, kivajazott zsemlemorzsával megszórt tepsibe öntöm és a meggyet rápotyogtatom. Közepes hőfokon 30-35 perc alatt pirosra sütöm.

2010. október 14., csütörtök

Ricottás (túrós) pogácsa

Szeretem ezt a receptet, mert ha hirtelen jönnek hozzám, vagy én megyek vendégségbe, 40 perc alatt friss meleg pogácsám van. Jól összehangolt munkával, 1 és 1/4 óra  alatt 2 legyet is üthetünk egy csapásra,  ha a pogácsa előtt bedobunk a sütőbe egy meggyes potyogós  sütit. :) 
Anyukám barátnőjétől származik a két recept, akinek szintén ezek a  "bingó vendégvárói".  Minden bulin tuti befutó, nincs az a mennyiség, ami ne fogyna el. :) Iszogatós összejövetelre, érdemes a pogácsában picit megnyomni só mennyiségét, mert úgy tovább kitart. ;) 


Hozzávalók: 30 dkg liszt, 3/4 zacskó sütőpor, só, 25 dkg vaj (vagy margarin), 25 dkg ricotta (vagy túró), 5 dkg reszelt sajt, 1 tojás sárgája 

Elkészítés: Lereszelem a sajtot és egy lapos tányéron szétterítem. Enyhén sózom, hogy picit kiszáradjon, így nem folyik majd le a pogácsáról. A lisztet a sütőporral és a sóval elkeverem, hozzáadom a vajat és alaposan összemorzsolom. Beleteszem a ricottát és szép egynemű, puha tésztává gyúrom. Deszkára teszem és kb. 1 cm vastagságúra nyújtom, majd egy kb. 2,5-3 cm átmérőjű kiszúróval kiszaggatom. Az így kapott pogácsákat sütőpapírral kibélelt tepsire helyezem, tetejüket tojással megkenem és sajttal megszórom. Közepes hőfokon, 25 perc alatt pirosra sütöm.

2010. október 10., vasárnap

Cukkinis tészta ropogós bazsalikommal

Meg vagyok bolondulva..... Bármilyen alapanyagot veszek, az első gondolatom, hogy tészta lesz belőle. (Így jár aki tészta gépet vesz!) ;) Azt remélem, hogy azért ez egyszer elmúlik.  A tegnap vásárolt cukkini is, végül tésztával házasodott. :) Ez egy nagyon egyszerű és nagyon finom tészta, a kedvenc fűszereimmel, bazsalikommal és fokhagymával.


Hozzávalók: 20 dkg spagetti tészta, 1 db cukkini, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, tejszín, parmezán sajt

Elkészítés: Egy pici lábosban olajat forrósítunk és 1 perc alatt ropogósra sütjük a  bazsalikom leveleket. Feltesszük a tészta vizet forrni. Serpenyőben a vajat habosra hevítjük, majd beledobjuk a reszelt fokhagymát és a durvára reszelt cukkinit. Közben a tésztát lobogó sós vízben 3-4 percig főzzük, (ez alatt a cukkini is pont megpárolódik) A cukkinihoz adunk még egy pici tejszínt, összeforgatjuk a tésztával és 1 marék parmezán sajttal. Tálaláskor tegyünk még egy pici sajtot a tetejére és díszítsük a ropogós bazsalikom levelekkel.



Pasta pomodoro

Mostanában kevesebb időm van főzni, ráadásul a tészta őrület sem nagyon akar alább hagyni. (Így jár aki tészta gépet vesz.) ;)A húst nem kívánó napokra ez, vagy a cukkinis tészta, remek választás.



 Hozzávalók (2 személyre) : 25 dkg friss tagliatelle, 1 doboz hámozott paradicsom, olíva olaj, 1/2 fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, só, friss bazsalikom, oregano

 
Elkészítés: 1. Egy jó nagy lábosba feltesszük a vizet forrni. 2. Közben a vöröshagymát apróra, a fokhagymát vékony szeletekre vágjuk és egy nagyobb serpenyőben, olíva olajon megfuttatjuk. 3. Hozzáadjuk a hámozott paradicsomot és a nagyobb darabokat villával szétnyomjuk. Megsózzuk és körülbelül fél óra alatt sűrű szósszá főzzük. A végén tesszük bele a fűszernövényeket, hogy intenzív maradjon az ízük.  4. A friss tésztát a lobogó sós vízben 3-4 perc alatt “al dente”-re főzzük, lecsepegtetés után a szószhoz adjuk. 5. Az elkészült tésztát parmezán sajttal megszórva tálaljuk. 
 
Megjegyzés: Mindig lenyűgöz az olasz konyha egyszerűsége.... mindössze néhány hozzávalóból, isteni ételek. :)

2010. október 4., hétfő

Bögrés aranyszabály

 Bármilyen szárazanyagot teszünk bele (mák, dió, kakaó, stb.) a hozzáadott mennyiséget a lisztből el kell venni!

2010. október 3., vasárnap

Császármorzsa

Ez a hétvége a barack lekvár jegyében telt. :) A tegnapi túrófánk után, ma a császármorzsa.... Most egy hétig biztos nem állok mérlegre! ;)


Hozzávalók: 12 dkg búzadara, 2,5 dl tej, mazsola (aki szereti), 1 zacskó vaníliás cukor, 2-3 ek barna cukor, reszelt citromhéj, 3 db tojás, csipet só 

Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk, összekeverjük a búzadarával és 1 órán át állni hagyjuk. Ha a dara megduzzadt, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás-cukrot, a beáztatott mazsolát,  a reszelt citromhéjat és a három tojás sárgáját.  Csipetnyi sóval felverjük tojásfehérjéket majd óvatosan beleforgatjuk a masszába. Serpenyőben vajat olvasztunk, és  a beleöntjük a habos masszát (érdemes két részletben).  Folyamatosan kevergessük, pirítsuk, amíg a kíván morzsás állagot el nem éri. Porcukorral és baracklekvárral tálaljuk.

Megjegyzés: Palacsinta szerűen kisütve is nagyon finom! 
Megfordítás után, egy lapos fakanállal vagdossuk szét a tésztát. (végeredmény: lsd. képen bal oldalt) Én ezt a verziót jobban szeretem.;)

Burgonyakrémleves ropogós baconnel

Napok óta beteg vagyok, legyűrt valami baci. Folyton levest kívánok, így ma, ezzel gyógyítom magam. :)


Hozzávalók (2 személyre): 3-4 db közepes méretű burgonya, 1 kis fej vöröshagyma, 8 dl húsleves alaplé, 3-4 ek tejföl, 2 db babérlevél, pici szerecsendió 

Megjegyzés: Kipróbáltam ezt a kis kocsonyás állagú húsleves alapot, egész jó! :)

Elkészítés: A meghámozott burgonyát felkarikázzuk, felöntjük az alaplével, beledobjuk a babérlevelet és puhára főzzük. Amíg fő a burgonya, elkészítjük a levesbetétet. A szeletelt bacont apró kockákra vágjuk, kis üveg tálkába tesszük, tetejét papírtörlővel lefedve 3-4 perc alatt a mikróban megsütjük. (Ági barátnőmtől tanultam. Nem lesz bacon szagú az egész lakás és nem spricceli össze a gázt!) A levesből kiszedjük a babérleveleket és az egészet leturmixoljuk. Hozzáadjuk a tejfölt, a szerecsendiót és még néhány percig főzzük.



2010. október 2., szombat

Túrófánk

Mindig akkor jut eszembe ilyesmit készíteni, ha barack lekvárra vágyom. :) Ilyenkor két dolog jut eszembe, a fánk és a császármorzsa. Az utóbbit nem lehet "hirtelen kívánni", mert a búzadarának áznia kell, viszont ezt a könnyű kis fánkocskát mire kigondoljuk, már készen is van! (15 perc) 



 Hozzávalók: 25 dkg túró, 4 tojás, 6 ek liszt, 1/2 zacskó sütőpor, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 ek barna cukor, reszelt citrom héj, csipet só, olaj



Elkészítés: A hozzávalókat összekeverjük.  2 db vizes kanál segítségével a forró olajba szaggatjuk és mindkét oldalát pirosra sütjük. Porcukorral meghintve, barack lekvárral tálaljuk.

Lilahagyma lekvár

Ez a lekvár, a libamáj egyik legjobb barátja. :) Karácsonykor ajándékba is szoktam készíteni, kis csatos üvegekben. 1 üveg lilahagyma lekvár, 1 üveg libamájpástétom, boldog karácsony! :)


Hozzávalók: 3-4 fej lilahagyma, 2 ek barna cukor, 2 ek méz,  1 dl száraz vörösbor, 3 ek balzsam ecet, só, bors.

Elkészítés: A mézet és a barna cukrot enyhén karamellizáljuk, rátesszük az összevágott lilahagymát és hagyjuk egy picit párolódni. Felöntjük a vörösborral és a balzsam ecettel és még 10-15 percig tovább pároljuk, sózzuk, borsozzuk.

2010. október 1., péntek

Pita

Gyroshoz, padlizsán krémhez, feta krémhez, de még csípős csirkeszárnyhoz is ajánlom. Mai napig nem értem, hogy miért lesz magától zsebes, de működik. :)  Sokszor úgy esszük, hogy a kész pitát, még a "lecsukós" grill sütöben, csíkosra sütjük.



Hozzávalók: 0,5 kg liszt, 1,5 dkg élesztő, 1 kk cukor, 1 tk só (lehet púpos), 2,5 l langyos víz

Elkészítés: Az élesztőt és a cukrot langyos vízben elkeverjük, a liszttel és a sóval lágy kenyértésztává gyúrjuk. Langyos helyen 1 órát kelesztjük. A megkelt tésztából 6-8 db gombócot formázunk, jól belisztezzük, majd 15-20 percig pihentetjük. A gombócokból, 1/2 cm vastagságú, 10-12 cm átmérőjű lepényeket nyújtunk. Lisztezett tepsire rakjuk és a forró sütőben (legmagasabb fokozaton) 2-3 után megfordítva, mindkét oldalát világosra sütjük.

Fontos: A sütőből kiszedve takarjuk le konyharuhával, hogy ne legyen ropogós!

Saláta napon szárított paradicsommal, fetával

Hozzávalók: 1/2 fej jégsaláta, 1 kis fej radicchio saláta vagy 1 zacskó saláta mix, 25 dkg koktél paradicsom 6-8 db napon szárított paradicsom, 15 dkg feta sajt, friss bazsalikom, oregano, olíva olaj





Elkészítés: 1. A saláta leveleket összetépkedjük, és a félbevágott koktél paradicsomokkal tálba tesszük. 2. Hozzáadjuk az apróra vágott szárított paradicsomot és az fűszereket. 3.Végül a saláta tetejére kockára vágott feta sajtot dobálunk, és meglocsoljuk olíva olajjal.



Sült húsokhoz, grill húsokhoz kiváló, de fogyókúrázóknak is ajánlom, 1 szelet fokhagymás pirítóssal.

Cukkini tócsni

Aki egyszer megkóstolja, az valószínűleg  a krumpliból készült változatot örökre elfelejti. Nem keményedik meg, hidegen is puha marad. Ma éppen "lángosos" hangulatom volt, ezért tejföllel és reszelt sajttal ettük. :)


Hozzávalók: 1 nagyobb, vagy 2 kisebb cukkini, 4-5 evőkanál liszt, 1 db tojás és 1 db tojás sárgája, 2 gerezd fokhagyma, só, bors.

Elkészítés: 1. A cukkinit lereszeljük, besózzuk, és hagyjuk, hogy kiengedje a levét (kb. 5 perc).  Jó erősen kicsavarjuk és hozzákeverjük a többi alapanyagot. 3. Serpenyőbe, olíva olajat hevítünk,  kis pamacsokat formálunk és viszonylag alacsony hőfokon mindkét oldalát pirosra sütjük.



Köretként és "lángos helyettesítőként" (tejföllel, reszelt sajttal) is nagyon finom! :)

2010. szeptember 30., csütörtök

Lazac tatár

Könnyű vacsorának és előételnek is fantasztikus! Semmi köze a jól  ismert marhahúsból készült tatárhoz, de a vendégek legalább annyira szeretik. :) Az elkészítése nem több mint 10 perc!




Hozzávalók (2 személyre): 20 dkg lazac filé, 2 szál újhagyma, 1 tk oliva olaj, 1 db lime, vagy citrom, 1 tk magos mustár, só, bors

Elkészítés: A lazacot apró darabokra vágjuk és az összes többi hozzávalóval összekeverjük.

Megjegyzés: Közvetlenül a tálalás előtt keverjük csak be, mert ha előre elkészítjük, a citrom leve megmarja a lazac felületét és ettől nem lesz túl gusztusos. ;)

2010. szeptember 26., vasárnap

Zsályás vargánya krémleves

A hagyományos borsos, petrezselymes változatot is szeretem, de a zsálya egészen különleges ízt ad ennek a levesnek. :) Étteremben ettem ilyet, házi burgonya gombóccal. Én is készítettem hozzá, de egy kicsit pepecselős, ezért legközelebb csak akkor állok neki, ha több időm és türelmem lesz hozzá. ;)



Hozzávalók: 25 g szárított vargánya gomba, 5 dkg vaj, 1,5 erőleves kocka, 1 ek liszt, 2 dl tejszín, szárított zsálya

Elkészítés: 1. A beáztatott gombát a vajon a zsályával megpároljuk. (Az áztató levet a párolásnál használjuk fel.) 2. Liszttel behabarjuk és az egészet leturmixoljuk. 3. Felöntjük 1,5 l vízzel és beledobjuk a leves kockákat. 15 percig főzzük, végül a tejszínnel összeforraljuk.

Burgonya gombóc:

Hozzávalók: 2 db burgonya, 1 db tojás, 1 tk vaj, 1/2 kk szódabikarbona, liszt, só

Elkészítés:  A  szódabikarbonával ekevert liszthez hozzáadjuk a főtt, áttört burgonyát és a többi hozzávalót.  Összedolgozzuk egy lágy, formázható tésztává. 1-1,5 cm-es gombócoka készítünk és a levesben megfőzzük. (10 perc)

2010. szeptember 24., péntek

Sonkás ricottás ravioli reggelire (?)

Szerdán este a csoki mousse helyett (bocsi Sandra),  begyúrtam egy adag tésztát, hogy majd reggel készítek belőle ebédet. Ahogy bejöttünk a kutyával, mindjárt  neki is álltam, kb. fél óra múlva ott gőzölgött az ételtartóban. Nos,.....értékelhető kép azért készült csak ma, mert a műanyag doboz nem fotogén, elvinni pedig azért nem sikerült, mert addig kóstolgattuk Marcival, míg elfogyott az egész. ;) A nagy tésztás könyvem azt írja, hogy "ravioliból 3-4 darabot tálaljunk". Levonva a tanulságot, ha a tészta jól sikerül, akár hányszor is tálaljuk, legalább 5-7 db-ot számoljunk/fő! :)


Hozzávalók: házi tészta, ricotta  (olasz túró), parmezán sajt, friss bazsalikom, pármai sonka, vaj




Elkészítés: 1. A vékonyra kinyújtott tészta lapra púpos teáskanálnyi töltelék halmokat készítünk. (lsd. képen fent) 2. A tészta széleit vízzel megkenjük, majd ráhelyezzük a másik tészta lapot és a töltelék körül jól lenyomkodjuk. Lobogó sós vízben 4 perc alatt készre főzzük. Vajjal, friss bazsalikommal és reszelt parmezán sajttal tálaljuk.


Még több tészta:



2010. szeptember 21., kedd

Karalábé krémleves

Ismét egy újabb krémleves. Hiába, nem bírom abbahagyni! Ahogy azt korábban írtam, a hideg az oka. Szinte minden nap készül egy leves. :) A hétre még kettőt tervezek, egy burgonyakrémlevest bacon ropogóssal és egy zsájás vargányakrémlevest, házi burgonyagombóccal. 



Hozzávalók (2 személyre): 1 nagyobb karalábé, 5 dkg vaj, 1-1,5 dl tejszín, 8 dl húsleves alaplé (lehet leveskockából is), petrezselyem, zeller, só, bors, oliva olaj

Elkészítés: 1. A karalábét meghámozzuk és apró kockákra vágjuk. 2. Vajon megpároljuk, miközben hozzáadjuk a fűszereket és az alaplét. 3. Ha a karalábé puhára főtt, kézi mixerrel leturmixoljuk, végül felöntjük a tejszínnel és még néhány percig főzzük. Pici oliva olajat csurgatva a tetejére, magos pirítóssal tálaljuk.


Füstölt lazac tormahabbal

A halas előételek közül, szerintem ez az egyik legegyszerűbben elkészíthető. :)

Nem kell hozzá más, mint vékonyra szeletelt füstölt lazac ( nagyobb supermarketekben mindig kapható), felvert tejszín, torma, esetleg pici majonéz (elhagyható), a tálaláshoz citrom és pirítós. Nem írok arányokat a habhoz, mert ez ízlés kérdése. Azért ügyeljünk arra, hogy csak annyi tormát tegyünk bele, amennyitől még nem fog elcsöppenni a vendégek orra! :) A lazac elég sós, ezért a habba már ne tegyünk. Nem akartam borzolni a kedélyeket azzal, hogy ezt az amúgy sem diétás előételt megspékelem még egy kis vajjal a pirítóshoz, ezért nincs a képen...........de azért megsúgom, "sajnos" úgy finom igazán. ;)



2010. szeptember 19., vasárnap

Hagymakrémleves toscan sonka chips-szel parmezános pirítóssal


Ez az egyik kedvencem, mert sokféleképpen lehet elkészíteni, időtől, otthon lévő alapanyagoktól és hangulattól függően. Egy, vagy többféle hagymából (ahogyan most is)tejszínnel, vagy anélkül, a reszelt sajtot beletéve,vagy pirítósra sütve, crutonnal, vagy cipóban tálalva.  A mai sonka chips ihletést a piacon kaptam, a mediterrán sonkás pult előtt ácsorogva.
 

Hozzávalók (2 személyre): 25-30 dkg hagyma (a mai levesben: póréhagyma, újhagyma, sonkahagyma, vöröshagyma és fokhagyma), 5 dkg vaj, 8 dl húsleves alaplé (leveskockából is jó), 1-1,5 dl tejszín, szerecsendió, 2 szelet pármai, vagy serrano sonka, 5 dkg parmezán sajt, 2 kisebb szelet kenyér.

Elkészítés:1. A hagymát vajon megpároljk, majd felöntjük az alaplével. 2. Miután a hagyma már megpuhult, kézi mixerrel leturmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt, egy kevés szerecsendiót. 3. A sonka szeleteket sütőpapírra helyezzük éa forró sütőben 5 perc alatt megsütjük, ollóval kis darabokra vágjuk. 4. A kenyereket, vastagon megszórjuk parmezán sajttal, jól rányomkodjuk, majd teflon serpenyőben, zsíradék nélkül, sajtos felével lefelé kezdve, mindkét oldalát megpirítjuk.





Vendégváró mini pizzák durum lisztből

Természetesen nagyban is el lehet készíteni, de én imádom a szélét és így több a ropogós felület.:) A nehézségi fokát nem tudom meghatározni, mert aki nagyot sóhajt a kelt tészta hallatán, az lehet hogy hozzá sem fog kezdeni. Azért bátorítanék mindenkit, mert szerintem sokkal egyszerűbb mint amilyennek látszik és a vendégek egészen  biztosan könyörögni fognak a receptért!



Hozzávalók (8 db 12 cm-es, vagy 2 db 25 cm-es  vékony tésztás pizzához): 20 dkg durum, vagy rétesliszt, 1,5 dkg friss élesztő, 1tk cukor, 1/2 kk só, 1 ek oliva olaj, 1,2 dl langyos víz, sonkahagyma, póréhagyma, 30 dkg gouda, vagy mozzarella sajt, 2-2,5 dl paradicsom szósz, vagy darabolt konzerv, 1-2 gerezd fokhagyma, só, (szükség szerint 1 pici cukor, ha nagyon vad íze van a paradicsomnak.), bazsalikom


Megjegyzés: Javítottam a receptet, mert mostanában a szárított élesztők nem annyira megbízhatók, ezért ha lehet, frisset használjunk!

Elkészítés: 1. A liszt közepébe mélyedést készítünk, bele tesszük a langyos vizet, az élesztőt és a cukrot. Ha felfutott az élesztő, hozzáadjuk az oliva olajat és a sót, majd jó összedolgozzuk. (nem kell hosszan dagasztani!) 2. Hengert formázunk belőle, késsel 8 egyenlő részre vágjuk, amelyekből golyókat formázunk. 3. Konyharuha alatt 15 percet pihentetjük. 4. Amíg kel a tészta, befűszerezzük a paradicsom szószt, felvágjuk a hagymákat és lereszeljük a sajtot. 5. A tésztákat kör alakúra kinyújtjuk, (10-12 cm átmérőjű)  sütő papírral kibélelt tepsibe helyezzük, megkenjük a paradicsom szósszal, végül rászórjuk a sajtot és a hagymát. 190-200 fokos sütőben pirosra sütjük





2010. szeptember 18., szombat

Olasz paradicsomleves parmezán chips-szel

A gyerekek édesen, betűtésztával, a felnőttek rizzsel, vagy csipetkével szeretik. Ez az sós, olasz változat is többféle levesbetéttel fogyasztható. Tehetünk bele spagettit, tortellinit vagy raviolit, de ha éppen fogyókúrázunk sem veszít az élvezeti értékéből, egy kis zöld pestoval, vagy bazsalikom olajjal a tetején. A parmezán chips-hez kolléganőm adta az ötletet, aki rendszeresen gyárt ilyet különböző sajtokból, csak úgy nasinak. :)

Hozzávalók (2 személyre): 1 doboz (400 g) hámozott paradicsom,
vagy paradicsomszósz, 3-4 dl húsleves alap lé, 1 db kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, oliva olaj, oregano, bazsalikom, rozmaring, só, tarka bors, 5 dkg parmezán sajt

Elkészítés: A vöröshagymát az olajon üvegesre pároljuk, belereszeljük a fokhagymát és épp csak megfuttatjuk. Hozzáadjuk a paradicsomszószt, a fűszereket (kivéve a bazsalikomot) és a húsleves alapot. 10 percig főzzük, majd a végén beletesszük a bazsalikomot. Lereszeljük a sajtot és egy darab sütőpapíron púpos teáskanálnyi halmokat készítünk. 1-1,5 percre betesszük a mikróba, kivétel után hagyjuk kihűlni. A leves mellé tálaljuk, de akár bele is tördelhetjük.



2010. szeptember 15., szerda

Kecskesajtropogós rozmaringos sült oliva bogyós salátával

Ez az étel, a heti lányos bandázás egyik kedvence.............aaa cesar  saláta, a tonhal saláta, a padlizsánkrém, a csípős csirke szárny és még sok egyéb étel mellett :) Különlegességét a sült olivabogyó és a rozmaring íze adja.

Hozzávalók (2 személyre): 20 dkg kecskesajt, 4 marék madársaláta, vagy zöld levelek, 15 szem koktélparadicsom, 10-15 db fekete olívabogyó, 1 szál friss rozmaring, olivaolaj, csipet só

Elkészítés: Az olivabogyót apróra vágva kis tálkába rakjuk, és meglocsoljuk 2 teáskanál olivaolajjal. A tetejét egy szalvétával lefedjük, és 4-6 percre betesszük a mikróba (lehet serpenyőben is sütni, de úgy eléggé spriccel a bogyó magas víztartalma miatt). Az így kapott ropogós törmeléket félretesszük hűlni.



A rozmaringot apróra vágjuk, és 1 evőkanál olivaolajjal és 1 csipet sóval összekeverjük. A salátát a tányérra halmozzuk, a kettévágott koktélparadicsomokat a tetején elrendezgetjük, majd az egészet meglocsoljuk a rozmaringos olajjal, és megszórjuk a sült olivával.

Ha mindezzel elkészültünk, jöhet a sajt! Mindig hagyjuk utoljára, mert csak melegen finom! A sajtot 1 cm vastag szeletekre vágjuk, tojásba, zsemlemorzsába fogatjuk (kétszer), olivaolajon forró serpenyőben pirosra sütjük. Végül a saláta mellé helyezzük, igény szerint pirítóssal tálaljuk.

2010. szeptember 10., péntek

Szűzérme karalábékrémmel rozmaringos pörkölt mogyorós burgonyával

Ez egy Arcade étterem élmény, amit megpróbáltam reprodukálni. :)  Szerintem egész jól sikerült, bár ezt az ottani szakács tudná csak megerősíteni, vagy cáfolni. Nem mondanám, hogy a világ legkevésbé macerás étele és utána nem telik meg mosatlannal egy 12 terítékes mosogatógép, de szerintem megéri, mert isteni finom! Az étteremben hatalmas méretű mélytányérban szervírozzák, a karalábé "tükör" közepén a husi, szabályos (!) karimaként körbe húzva a kakukkfű olajjal. (lenti kép mutatja, ez nekem nem annyira sikerült) :) A burgonyát külön tálkában kínálják.

Szűzérme

Hozzávalók (2 személyre): 20-30 dkg sertés szűzérme, só, frissen őrölt fekete bors, 1 ek olíva olaj

Elkészítés: A húst sózzuk, borsozzuk, olíva olajon mindkét oldalát, (közepes lángon) pirosra sütjük.

Karalábékrém

Hozzávalók (2 személyre): 1 fej zsenge karalábé, 1,5-2 dl l csirke alap lé, vaj, főző tejszín, só, fehér bors

Elkészítés: 1. A karalábét megpucoljuk, apró kockákra vágjuk. 2. Vajon  puhára pároljuk, sózzuk borsozzuk, majd felöntjük az alap lével és botmixerrel összeturmixoljuk. 3. Végül hozzáadjuk a tejszínt és 2-3 perc alatt készre főzzük.



Rozmaringos pörkölt mogyorós burgonya

Hozzávalók (2 személyre): 4 db közepes burgonya, 1 szál friss rozmaring, 2 dkg pörkölt sós mogyoró


Elkészítés: A kockára vágott burgonyát olajban megsütjük, majd az apróra vágott rozmaringgal és pörkölt mogyoróval összeforgatjuk.

2010. szeptember 9., csütörtök

Békebeli kalács

Nagyon rég nem ettem olyan kalácsot, amiben nincs mazsola, vanília, citromhéj vagy bármilyen "ízfokozó". Gyerekkoromban 2 félét lehetett kapni, a foszlóst és a fonottat. Az utóbbi volt a kedvencem, ahogy a keresztanyám készítette reggelire, "lapra szerelt" vajjal. :) Ez pont egy ilyen kalács lett.
Hozzávalók: 300 g sima liszt, 200 g rétes liszt, 2,5 dkg friss, vagy 1 csomag szárított élesztő, 2,5 dl tej, 1 db egész tojás, 2 db tojás sárgája, 6 dkg margarin, 4 evőkanál cukor, 1 kávéskanál só.

Elkészítés: 1. Cukros tejben felfuttatjuk a friss élesztőt. (zacskós esetén nincs szükség rá) 2. Az összes hozzávalót összedolgozzuk, (kivéve az egész tojást) kenyérsütő gép, vagy robotgép segítségével. 3. Langyos helyen 1 órán át kelesztjük. 4. A tésztát kettő vagy négy egyenlő részre osztjuk, attól függően, hogy 1 nagy, vagy 2 kisebb kalácsot szeretnénk. 5. A kalácsot megfonjuk, kivajazott tepsibe tesszük és fél órát pihentetjük. 6. A tetejét az egész tojással megkenjük, közepes hőmérsékleten 35 perc alatt készre sütjük.



Megjegyzés: A 4 és 6 szálas fonás videójától sokkot kaptam, ezért addig keresgéltem, míg megtaláltam a legegyszerűbbet. :)







2010. szeptember 8., szerda

Házi tészta

Évek óta szerettem volna egy tésztakészítő gépet, de valahogy nem teljesült a kívánságom. Tegnap elmentem a kolléganőimmel egy nagykereskedésbe és beszereztem mindjárt kettőt is! (most nem taglalnám, hogy micsoda csodálatos konyhai felszereléseik  vannak még a "tésztacsinyázón" kívül.) Az egyik egy sima alapgép (spagetti, tagliatelle), a másik extrább, az különböző duci, lyukas figurákat is tud (makaroni, rigatoni, stb.) Még este nekiálltam, tagliatellet és spagettit gyártani. A  tagliatellehez  pomodoro szószt készítettem, rengeteg fokhagymával, bazalikommal. Sajnos erről most kép nincs, mert fotózás előtt  "megevődött". :D

.........soha többé nem eszem "zacskós" tésztát!!! :)

Alap tészta
 
Hozzávalók: 350 g durum liszt , 150 g sima liszt, 5 tojás, vagy 3 tojás és 5 ek víz 
 
Elkészítés: Keverjük össze a lisztet a tojásokkal és gyúrjuk jó kemény tésztává. Ha túl puhának találjuk a tésztát, adjunk hozzá  lisztet, ha túl keménynek, lazítsuk vízzel. Legalább 30 percig pihentessük.
 
Megjegyzés: Semmiképp ne ragadjon a tészta, mert úgy nem lehet vele dolgozni.  
 
Pasta pomodoro (2 személyre)
 
Hozzávalók: 25 dkg friss tagliatelle, 1 doboz hámozott paradicsom, olíva olaj, 5 gerezd fokhagyma, só, 4-5 levél friss bazsalikom
 
Elkészítés: 1. Egy jó nagy lábosba vizet forralunk. 2. A fokhagymát uborka szeletelővel vékony szeletekre vágjuk, olíva olajon megfuttatjuk. 3. A hámozott paradicsomot a fokhagymás olajra öntjük, a nagyobb darabokat villával szétnyomjuk, sózzuk, majd addig főzzük, míg sűrű szósz nem lesz. Az összevágott bazsalikomot a legvégén adjuk hozzá!  4. A friss tésztát a lobogó sós vízben 3-4 perc alatt “al dente”-re főzzük, lecsepegtetés után a szószhoz adjuk. 5. Parmezán sajttal megszórva tálaljuk. 
 
Megjegyzés: Mindig lenyűgöz az olasz konyha egyszerűsége.... 3-4 hozzávalóból isteni ételek. :)
Related Posts with Thumbnails