2010. november 29., hétfő

Rozmaringos baconbe göngyölt szűzérme

Ez az egyik nyári grill kedvencem, de télen is elkészíthető a "csíkos" vagy sima serpenyőben. :)


Hozzávalók (2 személyre): 1 nagyobb sertés szűz (kb. 8 szeletke lesz), 8 szelet bacon, 1 szál rozmaring, olíva olaj, citrom

Elkészítés: A húst kb. 2 cm vastag szeletekre vágom, a bacon közepére hosszában végig rozmaring leveleket teszek és belegöngyölöm vele a húst, tetejüket megkenem olíva olajos citrommal és egy órára beteszem a hűtőbe. Grillen, vagy serpenyőben közepes lángon szép pirosra sütöm. 

Almás kínai kel saláta majonézes tormás tejföllel

Ez az egyik legjobb saláta grill húsokhoz. :) Vanda a biztos siker érdekében még meg szokta spékelni egy picike 3-5 dkg parmezán sajttal, mondván, hogy az semminek sem árthat! :)

Hozzávalók (4 személyre: 1 db kínai kel, 1 db nagy, vagy 2 db kisebb alma 1 pohár tejföl, 3 ek majonézes torma, só, bors, 5 dkg parmezán (elhagyható)

Elkészítés: A kínai kelt hosszában 4 felé vágjuk, majd kb. 1 cs szélesen csíkokra összedaraboljuk. Az almát vékony szeletekre vágjuk és hozzáadjuk a salátához. A tejfölt és a majonézes tormát összekeverjük, sózzuk borsozzuk, majd az egészet a salátára öntjük és jól összekeverjük.

2010. november 28., vasárnap

Indul a fogyi!

Itt a hétfő, indul a fogyókúra! :) Akik "szaftos" receptek miatt keresték fel az oldalt, most 1-2 hétig pihenjenek, vagy fogyjanak velem! :) Azért senki ne csüggedjen, mert a diéta időszaka alatt dolgozom a karácsonyi recepteken! :) Diéta heti menü itt, bevásárlólista 1. hét itt 2. hét itt KITARTÁS!!! :)


Diéta 1. heti bevásárlólista


Heti menü itt


1 zacskó madár saláta
1 zacskó saláta mix
1 kis doboz koktél paradicsom
1 csokor újhagyma
1 db paradicsom
25 dkg savanyú káposzta
1 db karalábé
6 db vöröshagyma
25 g szárított vargánya gomba
kis üveg, vagy 10 dkg napon szárított paradicsom
2 fej fokhagyma
1 csokor petrezselyem
1 csokor friss bazsalikom
1 csokor snidling
1 csokor friss zsája
5 db narancs
1 db gránátalma
2 db körte
1 db lime, vagy citrom
20 dkg vaj
1-2 db natúr joghurt
1 zacskó mozzarella golyó
20 dkg kecskesajt
5 dl tejszín 
10 dkg feta sajt
1 kis doboz túró
1 doboz tejföl
1 kisebb camamber sajt
10 dkg parmezán sajt
4 db tojás
1 csomag, vagy 6 szelet serrano sonka
1 csomag, vagy 6 szelet pármai sonka
10 dkg lazac filé
7 db füstölt virsli 
4 szelet borjú, vagy sertés szűz
1 zacskó kókusz reszelék
1 zacskó zabpehely
1 doboz (400 g) hámozott paradicsom
1 kis doboz (4 db) tyúkhúslevesalap, vagy leveskocka
2 db füstölt kocka
1 kis üveg fekete olíva bogyó
1 kisebb cipó magos kenyér
kis zacskó zabkorpa


Ami esetleg van otthon:
Szerecsendió, oregano, bazsalikom, rozmaring, só, tarka bors, olasz fűszer keverék, babérlevél, magos mustár, mustár, pirospaprika, egész bors, zeller, liszt, sütőpor, barna cukor, olíva olaj, dió, fogpiszkáló







      

2010. november 19., péntek

Gránátalmás körtés madársaláta camambert sajttal dióval

Bevitel csökkentés 2. nap. :-/ Nagyon finom, csak a salátákat nem az én pocakomnak találták ki. :)


Hozzávalók: 2 marék madár saláta, 1/2 camamber sajt, néhány szem dió, gránátalma, 4 szelet körte, dió olaj

2010. november 18., csütörtök

Madár saláta serrano sonkával mozzarella sajttal és napon szárított paradicsommal

A csökkentett bevitel első receptje ez a kis sali. Vanda ezekre az összeállításaimra azt szokta mondani, hogy "ez már nem is saláta!" :P Dee, bizony az, csak nem az a fajta ami utána úgy érzem, mint ha nem ettem volna semmit! :) Ha ebédre esszük, a wellness kenyér is mehet! Nna jó, csak 1 szelet. ;)



Hozzávalók: 2 marék madár saláta, 5-6 szem koktél paradicsom, 4 szelet serrano sonka, 6 szem mozzarella golyó, 3 db napon szárított paradicsom, olasz fűszer keverék olíva olaj

 
Megjegyzés: A hozzávalókat igyekezzünk gusztusosan elhelyezni a tányéron. ;)


2010. november 17., szerda

Kókuszos zabfalatok

Kávéhoz, kakaóhoz, "dolgozós" reggelinek kiváló. :) Vandának hetek óta ígérem, hogy megmentek neki néhányat, de most sem sikerült. Legközelebb 2-3 adagot készítek, úgy talán marad! :)


Hozzávalók (12 db): 10 dkg liszt, 6 dkg kókusz reszelék, 6 dkg zabpehely (apró), 12 dkg barna cukor, 5 dkg vaj, 1 tojás, 1/2 tk sütőpor, 2 csipet só

Elkészítés: A vajat, a cukrot és a tojást habosra keverem. A lisztet, a sót, a sütőport a keverékbe szitálom és összedolgozom. Hozzáadom a zabpelyhet, a kókusz reszeléket és jól elkeverem.  A kész masszából egy evőkanál segítségével, a sütőpapírral kibélelt tepsibe halmocskákat készítek, (min 3-4 cm távolságra egymástól) 180 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütöm.


2010. november 16., kedd

Vörös áfonyás zabpelyhes keksz

Tisztára mint a müzliszelet, csak ebben tudjuk mi van! :)


Hozzávalók: 15 dkg zabpehely (apró), 5 dkg liszt, 10 dkg aszalt vörös áfonya (lehet helyette mazsola is), 5 dkg vaj, 10 dkg barna cukor, 1 tojás, 1/2 tk sütőpor, 2 csipet só

Elkészítés: A vajat, a cukrot és a tojást habosra keverem. A lisztet, a sót, a sütőport a keverékbe szitálom és összedolgozom. Hozzáadom a zabpelyhet, az áfonyát és jól elkeverem.  A kész masszából egy evőkanál segítségével, a sütőpapírral kibélelt tepsibe halmocskákat készítek, min 5 cm távolságra egymástól. 180 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütöm.


2010. november 13., szombat

Saltimbocca

Az elmúlt 2 hónapban többször is asztalra került ez a husi, de a friss zsálya
 hiányában, nem volt képernyőképes. :) Találtam egy pici fűszeres boltot, ahol mindig lehet kapni frisset, így készülhetett végre fotó.   Elvileg ez egy előétel, de ahhoz, hogy valóban az is maradjon, szigorúan be kell tartani a 2 szeletke/fő(s) adagot! :) Nagyon egyszerű elkészíteni és Isteni finom!




Hozzávalók (2 személyre): 4 szelet borjú, vagy sertés szűz, 4 szelet pármai sonka, 4 db friss zsálya levél (szárított is jó, csak akkor a húsra kell szórni, hogy a sonka alatt legyen), só, liszt, vaj, olíva olaj, 4 db fogpiszkáló



Elkészítés: A hússzeleteket a klopfoló sima felével vékonyra "paskolom".
 Az egyik felét megsózom, a másik felére ráteszek egy szelet pármai sonkát, majd egy zsálya levelet és rögzítem fogpiszkálóval. A hús sonka nélküli felét lisztbe mártom, majd serpenyőben olíva olaj és vaj keverékében, 3-4 perc alatt pirosra sütöm. 

Megjegyzés: Az üres serpenyőbe, a visszamaradt sült zsiradékhoz dobok még egy kis vajat és az egészet a húsokra csorgatom.

2010. november 11., csütörtök

Korhelyleves light version

Tudom, hogy ez nem lesz túl "gasztrobloggeres" a füstölt kocka miatt, de nagyon finom lett. :) Napok óta savanyú káposztáról álmodoztam, de nem akartam nagy füstölt kolbászokat meg csülköket, ezért egy light-os kis virlis leveske lett belőle.


Hozzávalók: 25 dkg savanyú káposzta, 1kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma,  2 db füstölt kocka, 1 ek liszt, 2 ek olaj, pirospaprika, só, egész bors, 1 dl tejföl, 4 db füstölt virsli

Elkészítés: Az apróra vágott hagymát olajon üvegesre párolom, hozzáadom a lisztet és a pirospaprikát. Felöntöm 1,5 l vízzel, beledobom a füstölt kockákat, a savanyú káposztát és kb. 1 órát főzöm. Ha káposzta már puha, behabarom tejföllel hozzáadom a karikákra vágott virslit és pár per alatt készre főzöm.  

2010. november 8., hétfő

Sült libamell szilva chutneyval és burgonya fánkkal

Mindig bátortalan votam a kacsa-, és libamellek elkészítésével kapcsolatban, mert szeretem azt a sokáig sültet, de az étteremben rózsaszínre sütöttet is. Aztán egyszer Gordon Ramsay Fickó F-el című műsorában készített egy " gázon bőrős oldal 4 perc, másik oldal 2 perc, serpenyőstül 200 fokos sütőbe tesz 10 perc, tálalás előtt pihentet, KÉSZ! :) " kacsamellet. Azóta más húsokkal is kipróbáltam (pl. liba), a végeredmény mennyei! (ha valaki a finnyás vendégtől nem akarja azt hallani a szeletelés után, a kifolyó húslére, hogy "az a vére???" akkor a sütőbe 20 percre tegye.) :))))


Hozzávalók (liba): 2 db bőrös libamell, só, bors


Elkészítés: 1. A mell bőrös részét kockásra beirdaljuk. (nem is tudom, hogy ez-e a helyes kifejezés) 2. sózzuk borsozzuk. 3. Teflon serpenyőben bőrös felével (zsiradék nélkül) kezdjük el sütni, majd a bevezetőmben írottak szerint folytatjuk.

Hozzávalók (chutney): 1/2 kg szilva (lehet fagyasztott is), 1 fej lilahagyma, 1 tk firss gyömbér, 1 db egész fahéj, 4 db szegfűszeg, chili ízlés szerint (elhagyható), 4-5 ek cukor, 0,5 dl vörösborecet, só, 1 tk keményítő.

Elkészítés: 1. A szilvát és a durvára vágott hagymát felöntjük vízzel, hogy éppen ellepje. 2. Forrás után, hozzáadjuk a fűszereket, a cukrot és a vörösborecetet. 3. Kb. 40 percig alacsony hőfokon főzzük 4. Belekeverjük a 2 ek vízben feloldott keményítőt és 1 percig forraljuk.

Van aki nem tesz bele keményítőt, én ajánlom, mert szép krémes állaga lesz.

Hozzávalók (burgonya fánk): 20 dkg főtt burgonya, 12 dkg liszt, 1 tojás sárgája, 2 dkg élesztő, 3 ek tej, 3 dkg vaj, só, olaj a sütéshez

Elkészítés: Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatom. A főtt krumplit, burgonya nyomóval összetöröm. A lisztet összegyúrom a tojással, a puha vajjal és az élesztős folyadékkal. Végül összedolgozom a főtt burgonyával és a sóval. Letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztem. Kézzel szilva méretű galacsinokat formázok és bő, forró olajban kisütöm. Ne tegyünk az olajba egyszerre túl sokat, mert különben megpuffadnak és nem férnek el! :)

További libás receptek

Ropogós libacomb aszalt szilvás-pezsgős lila káposztával hagymás tört krumplival

Nos, elkészült az idei combocska, de a kalóriacsökkentés jegyében krumpli nem készült hozzá. :) Azért a receptje itt van!


Liba comb

Hozzávalók (4 személyre): 4 db libacomb, 10 dkg libazsír, 2 kisebb fej vöröshagyma, só, bors 

Elkészítés: A libacombokat megmosom és a benne maradt „tollbetétektől” megszabadítom. Szárazra törlöm, sózom, borsozom. Serpenyőben felforrósítom a libazsírt és a combok mindkét oldalát, a bőrös felével kezdve 3-4 perc alatt aranyszínűre (elő)sütöm. A combokat tepsibe helyezem (bőrös felével lefelé), köré dobálom a felkarikázott hagymát, kevés vizet öntök alá és lefedem fóliával.  180 fokos sütőben kb.1,5 órán át párolom. Ha a hús megpuhult, leveszem a fóliát, megfordítom a combokat és 20-30 perc alatt pirosra sütöm (közben természetesen locsolgatom).


Káposzta

Hozzávalók: 1 fej lila káposzta, 10 dkg aszalt szilva, 1 kis üveg száraz pezsgő, 3 ek olaj, só, 1 tk köménymag, 2-4 ek barna cukor

Elkészítés: az olajat felforrósítom, beleszórom a köménymagot és hagyom egy picit pirulni. Hozzáadom a vékony csíkokra vágott káposztát, sózom, cukrozom, majd felöntöm a pezsgővel és fedő alatt puhára párolom. Az aszalt szilvát is csíkokra vágom, hozzáadom a káposztához és még néhány percig együtt párolom. 


Hagymás tört krumpli

Elkészítés: A krumplit héjában megfőzöm. A hagymát nagy kockákra vágom és olajon megpirítom. A megfőtt krumplit hideg vízzel leöblítem, meghámozom és krumpli nyomóval összetöröm, hozzáadom a hagymát és egy picit még pirítom, ha kell sózom.

További libás receptek

Vaníliás vajban sült libamáj birsalma golyókkal

Nem kell megijedni a vaníliától, mert ez önmagában csak egy fűszer és csak az agyunk párosítja az édes ízzel. ;)

Hozzávalók: 1 db hízott libamáj, 5 dkg vaj, 1 vanília rúd, 2 db birsalma, só

Elkészítés: A libamájat felszeletelem (kb. 1 cm-es szeletekre) A vanília rudat egy éles késsel hosszában bevágom, belsejét kikaparom és serpenyőben a felhevített vajhoz adom. A libamáj szeleteket a vaníliás vajban, közepes lángon, pár perc alatt megsütöm. A birsalmát meghámozom és karalábéfúróval kis gömböket vájok belőle. egy másik serpenyőben vajat forrósítok, beledobálom a birsalma golyókat és pár percig pirírom. Utólag sózom, hogy a máj ne legyen keserű! Tálalásnál  felhasználom a vanília rudakat díszítésnek. Tokaji édes Szamorodnit kínálok hozzá. :)

További libás receptek

Tokaji aszús libamájpástétom

Idén kollégák és barátok egyaránt tesztelték a pástétom&lilahagymalekvár kombinációt. :) Úgy tűnt, nem fintorognak! :D




 Hozzávalók: 1 db szép hízott libamáj, 3 dl tokaji aszú, só, egész bors
A libamájat az erektől megszabadítom, majd a tokaji aszút egy kis lábasban felmelegítem. Hozzáadok kb. 10 szem egész borsot és amikor felforr, beleteszem a libamájat és alacsony lángon kb 45 percig fedő alatt párolom. Ha kész, hagyom kihűlni langyosra és  a libamájat óvatosan kiszedem belőle. Turmixgépbe teszem, megsózom (kb. 2 tk), majd az aszú tetejéről a zsírt,  a léből még kb. 1 dl-t hozzáadok és az egészet össze turmixolom.
A pástétomot folpakkal kibélelt kis tálkákba teszem és hűtőben egy napig állni hagyom. Házi kaláccsal és lilahagymalekvárral tálalom. :)

További libás receptek

Márton napi libás receptek

  A házőrzőmnek a neve napja, de  nyilván nem csak ezért szeretem a Márton napot. :) A sült liba comb és az új borok, mint pl. a Bogyólé, nagyban hozzájárulnak az örömteli várakozáshoz. ;) Noéminek ígértem libás recepteket, íme néhány a népszerűek listájából. :)


2010. november 5., péntek

Répatorta mézes fahéjas krémsajttal

Nem ritka nálunk, hogy a hétfő reggeli értekezleten sütemény kerül az asztalra, de 4 féle!!?? Krisztának születésnapja volt, ezért érthető, hogy egy brutális csoki tortával érkezett. Piroska is "csak" a szokásos formáját hozta a hatalmas malomkerék méretű rizsfelfújtjával és az 1 üveg házi  birsalma lekvárral. Azonban Adri répatortája és Dalma sütőtökös süteménye már nem volt indokolt. :) A répatortának mennyei volt a tésztája és a benne lévő mézes fahéjas krémsajt, tízszeresére fokozta az élvezetet! Elkerülhetetlen volt, hogy könyörögjek a receptért. ;)


Hozzávalók: 20 dkg sárgarépa, 4 db tojás, 6 ek víz, 20 dkg méz, 10 dkg tönkölybúzaliszt, 1 tk sütőpor, 20 dkg dió (vagy mogyoró), 1/2 tk fahéj

A sárgarépát meghámozom és lereszelem. A tojások fehérjét kemény habbá verem, a tojássárgákat pedig a vízzel és a mézzel habosra keverem. Hozzáadom a lisztet, a sütőport, a diót, a sárgarépát. Jól összekevem és végül óvatosan összedolgozom a  fehérjék habjával is. A tésztát kivajazott formába öntöm és 180 fokos sütőben kb 45 perc alatt készre sütöm. Amikor a torta kihűlt, kettévágom és a két lap közé fahéjjal és mézzel kikevert krémsajtot kenek.

2010. november 4., csütörtök

Muffin, vagy inkább kakaós bögrés?

Pár éve kaptam egy muffinos könyvet, sosem csináltam meg belőle egyet sem, több okból. Egyrészt mert oda van írva minden recept végére, hogy 1 darabban hány kalória van, másrészt nekem úgy tűnik minden muffin egy bögrés, csak az a kérdés milyen alapanyagok vannak otthon, illetve mihez van éppen kedvünk. Ez egy sima kakaós, mert eredetileg egy szép ragadós karamell ruhát szerettem volna neki, de arról inkább nem beszélek, mert cseppet sem olyan lett, mint amilyet szerettem volna. ;)


Hozzávalók: 2 bögre -3 ek liszt (a bögrés aranyszabály szerint), 3 ek jó minőségű kakaó por, 1 csomag vaníliás cukor, 3/4 zacskó sütőpor, 1 bögre porcukor, 1 bögre olaj, 1 doboz kefír, vagy joghurt, 2 egész tojás 

Elkészítés: A lisztet és kakaót a sütőporral elkeverem, majd elsőnek az olajat adom hozzá, hogy az összes liszt szemecske beolajozódjon.  Ezután már az összes hozzávalót egyszerre rakom bele és robot géppel jól összekeverem. Az így kapott masszát, papír kapcával kibélelt muffin tepsibe öntöm és közepes hőfokon 30-35 perc alatt készre sütöm.

2010. november 2., kedd

Borjú hússal töltött ravioli teszínes csiperke gombával

Ma este a gombás rizottó és a gombás tészta között őrlődtem, aztán a tészta nyert, mert volt még egy kis cafatnyi borjú húsom. Ennek az ételnek az éttermi változatát, az asztal mellett készíti a szakács, a kis mobil konyháján. A leglátványosabb kellék, egy körülbelül 50 kilós parmezán sajt, amire a végén ráönti a forró tésztát  és két kanál segítségével felkapirgálja a megolvadt sajtot.  :)


Hozzávalók (2 személyre): kb. 20 dkg friss tészta, 10-15 dkg borjú hús, olíva olaj, 2 szál újhagyma, 1 tojás, 3 dkg vaj, 15 dkg barna csiperke gomba, 2 dl tejszín, só, bors, metélőhagyma


Elkészítés: Az apróra vágott újhagymát, egy pici olajon üvegesre párolom. Hozzáadom a darált borjú húst, sózom, borsozom és pár perc alatt megpirítom. Addig kell pirítani, amíg a leve el nem fő. Amíg a hús kihűl, addig a tésztát kör alakú kiszúróval kiszaggatom. A húst összekeverem a felvert tojás felével. (sajnos 2 személyre nem kell a másik fele) Minden második tészta lapocskát, körbe   megkenek vízzel,  közepére kiskanányi hús púpozok, majd befedem egy másik tészta lapocskával és a széleit jól összenyomkodom.  Forró sós vízben, kb. 3-4 perc alatt kifőzöm. A gombát alaposan megmosom (nem pucolom meg), négybe vágom a tönkjével együtt. Serpenyőben vajat forrósítok, rádobom a gombát, sózom, borsozom és rászórom az apróra vágott metélőhagymát. Ha a gomba megpuhult, felöntöm a tejszínnel és jól össze forralom.  Az elkészült szószhoz durvára reszelt parmezán adok, majd beleforgatom a kifőtt tésztát.
Tálaláskor, megszórom még egy kis metélőhagymával és parmezán forgáccsal. 

2010. október 31., vasárnap

Lazacos rizotto

Elhatároztam, hogy passzív pihenéssel töltöm a hosszú hétvégét. :) Így lett az  ebéd, egy egyszerű kis rizotto.

Hozzávalók (2 személyre):  15 dkg risotto rizs, kb. 4 dl húsleves alaplé (csirke), 3 dkg vaj, tejszín, parmezán sajt, 20 dkg lazac, só, bors, citrom

Elkészítés: A vajat megolvasztom, ráteszem a rizst és felöntöm az alaplé felével. Amikor látom, hogy kezd sűrűsödni, apránként adagolom még hozzá a maradék folyadékot, míg meg nem fő a rizs. Végül pici tejszínt és parmezán sajtot adok hozzá. Akkor finom, ha jó krémes állagú. :)
A lazacot kockára vágom, vajon megpirítom, sózom, borsozom. Amikor levettem a tűzről, citrommal meglocsolom. Apróra vágott friss metélőhagymával tálalom. (nekem most csak szárított volt.)

2010. október 28., csütörtök

Születésnapi tortának öltözött brownie

Eljött az én születésnapom is. :) Réka megkérdezte, milyen tortát szeretnék. Abban maradtunk, hogy meglepetést és inkább  Vandára bíznám a választást, mert valahogy jobban egyezik az ízlésünk. ;) Úgy "megsértődött", hogy saját maga sütötte meg a tortámat, nem is akármilyet!  Ez az a recept, amit Vanda néhány hete küldött, azzal az utóirattal, hogy "nálad bandázunk és ezt csinyázzad meg!"  :D Hát........köszönjük a receptet Ildi, kérnénk mellé egy fitness bérletet is! ;)


Hozzávalók: 1/2 bögre holland keserű kakaót, 16 dkg vaj, 4 tojást, 2 bögre cukor, 1 1/2 bögre liszt, kiskanál sütőpor, 1 kiskanál só, 200 g félédes csoki


Elkészítés: A kakaót a vajjal összeolvasztom. Külön összekeverek 4 tojást a cukorral, liszttel, sütőporral, sóval és apróra vágott csokoládéval. Végül hozzáadom a meleg kakaós vajat és sütőpapírral kibélelt mély tepsibe öntöm. Előmelegített sütőben  közepes lángon 20-25 percig sütöm.

2010. október 25., hétfő

Sütőtökös rigatoni pirított fenyőmaggal

 Ez volt Vanduli szülinapi menüjének a főétele. Sandra majdnem lebeszélt róla, hogy sütőtökös étellel kísérletezzek eme nagy napon, de végül bevállaltam. Igaz, tettem biztonsági intézkedéseket, nyújtottam tésztát   sonkás ricottás raviolihoz is. ;) Nem volt rá szükség, mert még Réka is  (pedig fehérje napja volt) oda volt a gyönyörűségtől, amikor mondtam, hogy saltimbocca és sütőtökös tészta lesz. :) Azoknak is ajánlom, akik nem szeretik a sült sütőtököt, mert párolva, vagy főzve, nincs az az édeskés íze!


Hozzávalók (2 személyre): 25 dkg rigattoni tészta (házi), 30 dkg sütőtök, 2-3 dkg vaj, 1,5 dl tejszín, 1 szál póréhagyma, só, szerecsendió, fenyőmag

Elkészítés: A póréhagymát felkarikázom  és vajon megfuttatom. Hozzáadom a meghámozott, felkockázott sütőtököt, a sót és a szerecsendiót, majd fedő alatt kb 10 percig párolom. Amíg a tök párolódik, egy teflon serpenyőben lassú tűzön megpirítom a fenyőmagot és kifőzöm a tésztát. Végül a tököt felöntöm tejszínnel és 1-2 perc alatt összeforralom.

2010. október 24., vasárnap

Villám csokitorta Vanduli születésnapjára

 Pénteken ünnepeltük Vanduli (nem mondom meg hányadik) születésnapját.   Ő mind közülünk a legvékonyabb és ahogyan az lenni szokott, az édességek iránt legérdeklődőbb. :) És amióta kiderült, hogy a bébi a pocakjában az édességre gerjed........ ;)  3 héttel ez előtt elküldött nekem egy brááni (brownie) receptet, hogy majdan ezt kéri születésnapjára. Nna, a helyett lett ez a torta, ami pontosan olyan kalandosan készült el, mint tavaly! Az ideit nem mesélem el (végül megoldottam), legyen elég annyi, hogy a tavalyinak, a rengeteg csokitól kiesett kb. egy  szilványi közepe. :D


Hozzávalók: 20 dkg étcsokoládé (70% kakaó tartalommal), 20 dkg vaj, 20 dkg barna cukor, 20 dkg darált mandula, (vagy mogyoró, vagy dió) 1/2 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 4 tojás, 1 csipet só, (esetleg) liszt


Elkészítés: A csokoládét darabokra tördelem, majd a vajjal együtt vízgőz fölött megolvasztom. A már folyékony csokoládéba belekeverem a cukrot, a mandulát, a sütőport, a vaníliás cukrot, a csipet sót, végül a tojásokat. Ha a massza túl híg lenne, lehet 2-3 evőkanál lisztet is beletenni. A masszát egy kb. 26 cm átmérőjű, kivajazott zsemlemorzsával beszórt tortaformába öntöm, és előmelegített sütőben, 160 fokon 40 perc alatt készre sütöm. Miután kihűlt, belül még ragadósnak kell lennie! Porcukorral megszórva tálalom.

Forrás: mindmegette


2010. október 18., hétfő

Bajor perec

A hétvégi bűnözés egyik mellékszereplője volt ez a perec, a  bajor káposztával kézen fogva, a bajor csülök köreteként. :) Vendégségek tökéletes főszereplőjévé is válhat, persze kizárólag hétvégén, mert nem mondanám, hogy az egyszerűen elkészíthető kategóriába tartozik. ;) 
A kenyérsütőgép sokat segíthet abban, hogy egyáltalán neki álljunk, mert így már csak a forrázás része marad macerának. Azért meleg szívvel ajánlom mindenkinek, mert nagyon finom! A mostani pereceim, szerintem megérezték, hogy fellépésük lesz, mert ők lettek az eddigi legszebbek. :)  


Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 4 dkg friss élesztő, 3 dl langyos víz, 1 kk cukor, 1 kk só, 2 dkg vaj 

A forrázáshoz:
1,5 l víz, 3 ek szódabikarbóna  

Elkészítés (kenyérsütőgéppel):  Először a vizet, élesztőt és a cukrot, majd a lisztet, sót vajat beleteszem a kenyérsütőgépbe és dagasztó programra állítom. Az enyém 30 percig dolgozik, aztán már csak pihentet. Mivel nincs szükségünk kelesztésre, ha leáll a gép,  kiveszem  tésztát és 12 egyenlő részre osztom. A 1,5 l vizet felteszem forrni és hozzáadom a 3 kanál szódabikarbónát. A tésztából körülbelül 50 cm-es hurkákat sodrok (A konyhapulton, lisztezés nélkül könnyebben megy!) , majd mindet pereccé formázom. Mire az összessel készen vagyok, az első már meg is pihente a 15 percét, így kezdhetem a forrázást. A perecet szűrőlapátra teszem és a lobogó szódás vízbe engedem. 1 percig fürdetem, majd sütőpapírral kibélelt tepsire teszem, durva sóval megszórom. 220 fokos sütőben 20 perc alatt pirosra sütöm. A sütőből kivéve tálba teszem, tiszta konyharuhával letakarva hagyom kihülni. (így lesz igazi bajor perec állaga)

2010. október 17., vasárnap

Bajor csülök (természetesen) bajor káposztával

Egész héten valami "csúnya" egészségtelen, de annál finombb ételről álmodoztam, hát ez lett a befutó. :) Persze senki ne lepődjön meg, ha egy nem is olyan távoli hétfőn, "FOGYÓKÚRA MIATT, HATÁROZATLAN IDEIG ZÁRVA", vagy  "Los Angeles-i fogyókúra narancsos receptjeit olvassa. :D Visszatérve a csülköcskére, bajor káposztával és bajor pereccel az igazi! :)


Csülök

Hozzávalók: 2 db nagy sertés csülök, klasszikus grill fűszer, 1 db leves kocka (szárnyas), 1 üveg világos sör, só, bors, babérlevél, borókabogyó.

Elkészítés: A csülköket megmosom és papír törlővel szárazra törlöm. Megborsozom és a grill fűszerrel bekenem. Tepsibe helyezem, alá öntöm a sört, beledobom a leves kockát, a babérlevelet és a borókabogyót. 200 fokos sütőben, alufólia alatt  1,5-2 óráig sütöm (a csülök méretétől függően). Leveszem a fóliát, beszórom még egyszer grill fűszerrel és  vissza teszem a sütőbe, 150 fokon kb. 1 órára. Ez után, további 20 perc alatt, a tepsi alján megmaradt fűszeres sörrel gyakran meglocsolgatva, ropogósra sütöm.

Káposzta

Hozzávalók: 1,5 kg savanyú káposzta, 20 dkg füstölt bacon, 10-12 szem borókabogyó 3 -4 db babér levél, 1 db füstölt kocka, 10 szem fekete bors, 2 ek barna cukor

Elkészítés: Az apró kockára vágott bacont egy nagy serpenyőben lepirítom. Ráteszem a megmosott (csak akkor mosom meg, ha túl savanyú) káposztát, a barna cukrot, a fűszereket és felöntöm a füstölt lével (kb. 7 dl). Lefedve 1-1,5 óráig párolom, közben néha megkeverem.




2010. október 15., péntek

Meggyes potyogós

Tegnap leírtam a ricottás pogihoz, hogy milyen remekül lehet együtt készíteni a két sütit, viszonylag rövid idő alatt, akkor most megosztanám receptet. :) Elnézést kérek a bugyuta névért, de ez már valahogy így maradt meg nálunk. Amúgy ez egy "bögrés", illetve úri lányoknak, (mint Szilvi barátnőm), egyensúly tészta. :) Komoly háziasszonyok nem tartják sokra az ilyen süteményt, de szerintem nem cikibb mint egy muffin és pontosan 1000 féle képpen lehet elkészíteni. ;) Nekem is van jó néhány változat a tarsolyomban és folyamatosan bővül is a repertoár, mert ebben a tésztában az a csodálatos, hogy ha az alap szabályt betartjuk, bármit tehetünk bele ami éppen otthon van. :) Szabály: Bármilyen szárazanyagot teszünk bele (mák, dió, kakaó, stb.) a hozzáadott mennyiséget a lisztből el kell venni!


Hozzávalók: 2 bögre liszt, 3/4 zacskó sütőpor, 1 bögre porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 bögre olaj, 1 doboz kefír, 2 db egész tojás, 1/2 kg friss, vagy fagyasztott meggy

Elkészítés: A meggyet ha friss, kimagozom, ha befőtt, akkor szűrőn lecsepegtetem. A lisztet a sütőporral elkeverem és elsőnek az olajat adom hozzá, hogy az összes liszt szemecske beolajozódjon. :) Ezután már az összes hozzávalót egyszerre rakom bele és robot géppel jól összekeverem. Az így kapott masszát, kivajazott zsemlemorzsával megszórt tepsibe öntöm és a meggyet rápotyogtatom. Közepes hőfokon 30-35 perc alatt pirosra sütöm.

2010. október 14., csütörtök

Ricottás (túrós) pogácsa

Szeretem ezt a receptet, mert ha hirtelen jönnek hozzám, vagy én megyek vendégségbe, 40 perc alatt friss meleg pogácsám van. Jól összehangolt munkával, 1 és 1/4 óra  alatt 2 legyet is üthetünk egy csapásra,  ha a pogácsa előtt bedobunk a sütőbe egy meggyes potyogós  sütit. :) 
Anyukám barátnőjétől származik a két recept, akinek szintén ezek a  "bingó vendégvárói".  Minden bulin tuti befutó, nincs az a mennyiség, ami ne fogyna el. :) Iszogatós összejövetelre, érdemes a pogácsában picit megnyomni só mennyiségét, mert úgy tovább kitart. ;) 


Hozzávalók: 30 dkg liszt, 3/4 zacskó sütőpor, só, 25 dkg vaj (vagy margarin), 25 dkg ricotta (vagy túró), 5 dkg reszelt sajt, 1 tojás sárgája 

Elkészítés: Lereszelem a sajtot és egy lapos tányéron szétterítem. Enyhén sózom, hogy picit kiszáradjon, így nem folyik majd le a pogácsáról. A lisztet a sütőporral és a sóval elkeverem, hozzáadom a vajat és alaposan összemorzsolom. Beleteszem a ricottát és szép egynemű, puha tésztává gyúrom. Deszkára teszem és kb. 1 cm vastagságúra nyújtom, majd egy kb. 2,5-3 cm átmérőjű kiszúróval kiszaggatom. Az így kapott pogácsákat sütőpapírral kibélelt tepsire helyezem, tetejüket tojással megkenem és sajttal megszórom. Közepes hőfokon, 25 perc alatt pirosra sütöm.

2010. október 10., vasárnap

Cukkinis tészta ropogós bazsalikommal

Meg vagyok bolondulva..... Bármilyen alapanyagot veszek, az első gondolatom, hogy tészta lesz belőle. (Így jár aki tészta gépet vesz!) ;) Azt remélem, hogy azért ez egyszer elmúlik.  A tegnap vásárolt cukkini is, végül tésztával házasodott. :) Ez egy nagyon egyszerű és nagyon finom tészta, a kedvenc fűszereimmel, bazsalikommal és fokhagymával.


Hozzávalók: 20 dkg spagetti tészta, 1 db cukkini, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, tejszín, parmezán sajt

Elkészítés: Egy pici lábosban olajat forrósítunk és 1 perc alatt ropogósra sütjük a  bazsalikom leveleket. Feltesszük a tészta vizet forrni. Serpenyőben a vajat habosra hevítjük, majd beledobjuk a reszelt fokhagymát és a durvára reszelt cukkinit. Közben a tésztát lobogó sós vízben 3-4 percig főzzük, (ez alatt a cukkini is pont megpárolódik) A cukkinihoz adunk még egy pici tejszínt, összeforgatjuk a tésztával és 1 marék parmezán sajttal. Tálaláskor tegyünk még egy pici sajtot a tetejére és díszítsük a ropogós bazsalikom levelekkel.



Pasta pomodoro

Mostanában kevesebb időm van főzni, ráadásul a tészta őrület sem nagyon akar alább hagyni. (Így jár aki tészta gépet vesz.) ;)A húst nem kívánó napokra ez, vagy a cukkinis tészta, remek választás.



 Hozzávalók (2 személyre) : 25 dkg friss tagliatelle, 1 doboz hámozott paradicsom, olíva olaj, 1/2 fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, só, friss bazsalikom, oregano

 
Elkészítés: 1. Egy jó nagy lábosba feltesszük a vizet forrni. 2. Közben a vöröshagymát apróra, a fokhagymát vékony szeletekre vágjuk és egy nagyobb serpenyőben, olíva olajon megfuttatjuk. 3. Hozzáadjuk a hámozott paradicsomot és a nagyobb darabokat villával szétnyomjuk. Megsózzuk és körülbelül fél óra alatt sűrű szósszá főzzük. A végén tesszük bele a fűszernövényeket, hogy intenzív maradjon az ízük.  4. A friss tésztát a lobogó sós vízben 3-4 perc alatt “al dente”-re főzzük, lecsepegtetés után a szószhoz adjuk. 5. Az elkészült tésztát parmezán sajttal megszórva tálaljuk. 
 
Megjegyzés: Mindig lenyűgöz az olasz konyha egyszerűsége.... mindössze néhány hozzávalóból, isteni ételek. :)

2010. október 4., hétfő

Bögrés aranyszabály

 Bármilyen szárazanyagot teszünk bele (mák, dió, kakaó, stb.) a hozzáadott mennyiséget a lisztből el kell venni!

2010. október 3., vasárnap

Császármorzsa

Ez a hétvége a barack lekvár jegyében telt. :) A tegnapi túrófánk után, ma a császármorzsa.... Most egy hétig biztos nem állok mérlegre! ;)


Hozzávalók: 12 dkg búzadara, 2,5 dl tej, mazsola (aki szereti), 1 zacskó vaníliás cukor, 2-3 ek barna cukor, reszelt citromhéj, 3 db tojás, csipet só 

Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk, összekeverjük a búzadarával és 1 órán át állni hagyjuk. Ha a dara megduzzadt, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás-cukrot, a beáztatott mazsolát,  a reszelt citromhéjat és a három tojás sárgáját.  Csipetnyi sóval felverjük tojásfehérjéket majd óvatosan beleforgatjuk a masszába. Serpenyőben vajat olvasztunk, és  a beleöntjük a habos masszát (érdemes két részletben).  Folyamatosan kevergessük, pirítsuk, amíg a kíván morzsás állagot el nem éri. Porcukorral és baracklekvárral tálaljuk.

Megjegyzés: Palacsinta szerűen kisütve is nagyon finom! 
Megfordítás után, egy lapos fakanállal vagdossuk szét a tésztát. (végeredmény: lsd. képen bal oldalt) Én ezt a verziót jobban szeretem.;)

Burgonyakrémleves ropogós baconnel

Napok óta beteg vagyok, legyűrt valami baci. Folyton levest kívánok, így ma, ezzel gyógyítom magam. :)


Hozzávalók (2 személyre): 3-4 db közepes méretű burgonya, 1 kis fej vöröshagyma, 8 dl húsleves alaplé, 3-4 ek tejföl, 2 db babérlevél, pici szerecsendió 

Megjegyzés: Kipróbáltam ezt a kis kocsonyás állagú húsleves alapot, egész jó! :)

Elkészítés: A meghámozott burgonyát felkarikázzuk, felöntjük az alaplével, beledobjuk a babérlevelet és puhára főzzük. Amíg fő a burgonya, elkészítjük a levesbetétet. A szeletelt bacont apró kockákra vágjuk, kis üveg tálkába tesszük, tetejét papírtörlővel lefedve 3-4 perc alatt a mikróban megsütjük. (Ági barátnőmtől tanultam. Nem lesz bacon szagú az egész lakás és nem spricceli össze a gázt!) A levesből kiszedjük a babérleveleket és az egészet leturmixoljuk. Hozzáadjuk a tejfölt, a szerecsendiót és még néhány percig főzzük.



2010. október 2., szombat

Túrófánk

Mindig akkor jut eszembe ilyesmit készíteni, ha barack lekvárra vágyom. :) Ilyenkor két dolog jut eszembe, a fánk és a császármorzsa. Az utóbbit nem lehet "hirtelen kívánni", mert a búzadarának áznia kell, viszont ezt a könnyű kis fánkocskát mire kigondoljuk, már készen is van! (15 perc) 



 Hozzávalók: 25 dkg túró, 4 tojás, 6 ek liszt, 1/2 zacskó sütőpor, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 ek barna cukor, reszelt citrom héj, csipet só, olaj



Elkészítés: A hozzávalókat összekeverjük.  2 db vizes kanál segítségével a forró olajba szaggatjuk és mindkét oldalát pirosra sütjük. Porcukorral meghintve, barack lekvárral tálaljuk.

Lilahagyma lekvár

Ez a lekvár, a libamáj egyik legjobb barátja. :) Karácsonykor ajándékba is szoktam készíteni, kis csatos üvegekben. 1 üveg lilahagyma lekvár, 1 üveg libamájpástétom, boldog karácsony! :)


Hozzávalók: 3-4 fej lilahagyma, 2 ek barna cukor, 2 ek méz,  1 dl száraz vörösbor, 3 ek balzsam ecet, só, bors.

Elkészítés: A mézet és a barna cukrot enyhén karamellizáljuk, rátesszük az összevágott lilahagymát és hagyjuk egy picit párolódni. Felöntjük a vörösborral és a balzsam ecettel és még 10-15 percig tovább pároljuk, sózzuk, borsozzuk.

2010. október 1., péntek

Pita

Gyroshoz, padlizsán krémhez, feta krémhez, de még csípős csirkeszárnyhoz is ajánlom. Mai napig nem értem, hogy miért lesz magától zsebes, de működik. :)  Sokszor úgy esszük, hogy a kész pitát, még a "lecsukós" grill sütöben, csíkosra sütjük.



Hozzávalók: 0,5 kg liszt, 1,5 dkg élesztő, 1 kk cukor, 1 tk só (lehet púpos), 2,5 l langyos víz

Elkészítés: Az élesztőt és a cukrot langyos vízben elkeverjük, a liszttel és a sóval lágy kenyértésztává gyúrjuk. Langyos helyen 1 órát kelesztjük. A megkelt tésztából 6-8 db gombócot formázunk, jól belisztezzük, majd 15-20 percig pihentetjük. A gombócokból, 1/2 cm vastagságú, 10-12 cm átmérőjű lepényeket nyújtunk. Lisztezett tepsire rakjuk és a forró sütőben (legmagasabb fokozaton) 2-3 után megfordítva, mindkét oldalát világosra sütjük.

Fontos: A sütőből kiszedve takarjuk le konyharuhával, hogy ne legyen ropogós!

Saláta napon szárított paradicsommal, fetával

Hozzávalók: 1/2 fej jégsaláta, 1 kis fej radicchio saláta vagy 1 zacskó saláta mix, 25 dkg koktél paradicsom 6-8 db napon szárított paradicsom, 15 dkg feta sajt, friss bazsalikom, oregano, olíva olaj





Elkészítés: 1. A saláta leveleket összetépkedjük, és a félbevágott koktél paradicsomokkal tálba tesszük. 2. Hozzáadjuk az apróra vágott szárított paradicsomot és az fűszereket. 3.Végül a saláta tetejére kockára vágott feta sajtot dobálunk, és meglocsoljuk olíva olajjal.



Sült húsokhoz, grill húsokhoz kiváló, de fogyókúrázóknak is ajánlom, 1 szelet fokhagymás pirítóssal.

Cukkini tócsni

Aki egyszer megkóstolja, az valószínűleg  a krumpliból készült változatot örökre elfelejti. Nem keményedik meg, hidegen is puha marad. Ma éppen "lángosos" hangulatom volt, ezért tejföllel és reszelt sajttal ettük. :)


Hozzávalók: 1 nagyobb, vagy 2 kisebb cukkini, 4-5 evőkanál liszt, 1 db tojás és 1 db tojás sárgája, 2 gerezd fokhagyma, só, bors.

Elkészítés: 1. A cukkinit lereszeljük, besózzuk, és hagyjuk, hogy kiengedje a levét (kb. 5 perc).  Jó erősen kicsavarjuk és hozzákeverjük a többi alapanyagot. 3. Serpenyőbe, olíva olajat hevítünk,  kis pamacsokat formálunk és viszonylag alacsony hőfokon mindkét oldalát pirosra sütjük.



Köretként és "lángos helyettesítőként" (tejföllel, reszelt sajttal) is nagyon finom! :)

Related Posts with Thumbnails